Daniel spelar bordtennis och Mathilda åker racerbåt

Elitidrottsstipendium på 50 000 kr till studenterna Mathilda Wiberg och Daniel Gustafsson

Mathilda Wiberg och Daniel Gustafsson utövar elitidrott samtidigt som de pluggar på Linnéuniversitetet. Nyligen tilldelades de Riksidrottsförbundets och Svenska spels elitidrottsstipendium på 50 000 kr, för att ha uppvisat goda resultat inom sin idrott i kombination med heltidsstudier på universitetet.

Att studera vid ett elitidrottsvänligt lärosäte innebär att elitidrottare kan satsa på dubbla karriärer. Något som båda Mathilda och Daniel har valt att göra. Här berättar de båda om glädjen att ta emot stipendiet, sin idrottssatsning och sina studier vid Linnéuniversitetet.

Mathilda fotas under tävling

Matilda Wiberg läser till sjökapten samtidigt som hon tävlar i racerbåt. En sport hon har valt för att det är en trevlig kombination av racing och att vistas på sjön.

Hur känns det att bli tilldelad Riksidrottsförbundets Elitidrottsstipendium?

– Det är en ära att få ta del av elitidrottstipendiet och det känns roligt att bli uppmärksammad som elitidrottande student.

Hur kommer du att använda stipendiet?

– Jag kommer att använda pengarna för resa mellan skola och träning/tävling samt utöka min möjlighet till att träna och testa vilket avancerar mina sportsliga resultat.

Vilket mål har du med din idrott?

– Denna säsong började jag tävla i klassen Formel 2. Där tävlar man på en bana med ca 20 båtar som går i ungefär 200km/h. Mitt långsiktiga mål är att bli världsmästare i denna klass. 

Vilken utbildning läser du?

– Jag läser år två av Sjökaptensprogrammet på Linnéuniversitetet i Kalmar eftersom livet till sjöss alltid har intresserat mig. Att jobba som sjökapten är ett arbete med stort ansvar och något som jag tycker känns roligt. Jag valde Linnéuniversitetet för att Kalmar är en vacker stad som inte är för långt ifrån hemorten Stockholm. Universitetet är ett elitidrottsvänligt lärosäte, EVL, som stödjer mig i tävlandet genom flexibla datum för tentamen och uppgifter och genom andra resurser. Jag är så nöjd med mitt val av program och skola och ser fram emot de kommande åren.

Daniel spelar bordtennis

Daniel Gustafsson läser ämneslärarprogrammet med ämnena idrott och hälsa och historia, samtidigt som han spelar bordtennis i paralandslaget.

Hur känns det att bli tilldelad Riksidrottsförbundets Elitidrottsstipendium? 

– Det känns väldigt bra och ett tecken på att de vill satsa på mig och att jag har presterat bra på tävlingar, under året. Kombinationen med studier och eltididrott har fungerat bra för mig.  

Hur kommer du att använda stipendiet?

– Stipendiet ger en trygghet då jag inte sommarjobbade något i somras, utan hade som mål att få det, så det känns väldigt bra att ha fått det. Pengarna kommer användas till mer vardagliga utlägg som exempelvis mat och hyra. 

Vilket mål har du med din idrott?

– Jag spelar bordtennis, mer specifikt i paralandslaget då jag har en liten nervskada i höger arm. Målet är att kvalificera mig till Paralympics i Paris nästa år och försöka ta medalj där. Intressant är att jag spelar bordtennis med höger arm fast jag egentligen är vänsterhänt detta för att mamma och pappa ansåg att det kunde vara bra om jag började spela med höger för att träna upp den handen, vilket jag idag är mycket tacksam för då jag fått upp rörligheten väldigt mycket i högerarm. 

Vilken utbildning läser du?

– Jag läser ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan med ämnena idrott och hälsa och historia. Har alltid velat jobba med människor och känna att jag hjälper andra. Jag är från Hultsfred så jag tyckte avståndet till Växjö var lagom för att kunna hälsa på familj, släkt och vänner någon gång ibland, sedan hade jag hört mycket gott om Linneuniversitetet. Att studera via elitidrottsvänligt lärosäte, EVL, har fungerat mycket bra, lärarna har varit väldigt hjälpsamma när jag behövt åka iväg och studierna har gått bra att göra även på resande fot. Personligen har jag presterat bättre sedan jag började studera, eftersom jag har fått något annat att tänka på och intressera mig för. En elitidrottskarriär kan vara oförutsägbar och med en utbildning kan den därmed bli stabilare, samtidigt som man får nya vänner och utvecklas mycket som människa. 

Vill du också kombinera universitetsstudier med din elitidrottssatsning?

Läs mer om att studera på ett elitidrottsvänligt lärosäte

Läs mer om Elitidrottsstipendium på Riksidrottsförbundets hemsida.