Alumnerna Emma och Camilla driver designbyrå tillsammans

Alumnreportage: Emma och Camilla driver egen designbyrå

Alumnerna Emma och Camilla lärde känna varandra när det pluggade på programmet Design + Change. Numera driver de designbyrån Fem2design tillsammans.

Företaget är baserat i Växjö och har huvudfokus på hållbarhet och hantverksbaserad design.

– Vi tar oss an lite varierande åtaganden såsom produktdesign, grafisk design, föreläsningar och workshops men hållbarhet genomsyrar allt vi gör, säger Camilla.

De berättar hur de succesivt började jobba med sitt företag efter examen men att de hade andra jobb vid sidan av i över ett år för att ha en stabil inkomst. De poängterar att det tar lång tid att bygga upp ett företag från grunden och att skapa kontakter som ger jobb, något som de kämpar med fortfarande. Deras mål är att kunna livnära sig på företaget samtidigt som de får göra något som de älskar.

–  Det finns ingen vanlig dag på jobbet då det är så varierande! Däremot brukar vi försöka planera våra dagar så att vi både utnyttjar vår tid och samtidigt hittar en balans i vad som inspirerar oss just den dagen och vad som behöver prioriteras. Det kan vara allt ifrån administrativt arbete till produktion och skapande av produkter, marknadsföring, möten eller inspirerande studiebesök, förklarar Emma.

Att aldrig riktigt veta när nästa stora idé eller uppdrag kommer anser de vara det mest spännande med sitt arbete och att de får arbeta med kreativa processer innebär att de förmodligen aldrig kommer att tröttna på sitt jobb. Det som de anser vara det bästa med jobbet är att de får utlopp för sin kreativitet tillsammans med sin likasinnade kollega.

– Vi ser positivt på framtiden. Samhället ställer sig alltmer öppet till alternativa och mer hållbara konsumtionsmönster och vi hoppas kunna inspirera och möjliggöra en förändring genom vår verksamhet, berättar Camilla och Emma.

Båda två tycker att utbildningen har gett dem ett försprång inom hållbarhetstänket. De menar att många företag och arbetsgivare vill se mer av hållbara arbetssätt och tillverkningsprocesser. Under utbildningen fick de också ”lära om” både det de trodde att de visste om design, men även det de visste om sig själva.

– Att få studera med personer som har en annan bakgrund, erfarenhet och talar ett annat språk än en själv utmanar och vidgar ens egna syn på omvärlden. Design + Change är även ett community som vi tycker är väldigt unikt och omfamnande. Där finns likasinnade, kreativa eldsjälar som peppar varandra, berättar de.

De tips som de vill ge inför arbetslivet är att bilda nätverk och att inte vara rädd för att ta hjälp av andra.

–  Man kan omöjligen besitta alla färdigheter själv så att ha ett ödmjuk förhållningssätt till detta och inte vara rädd att bjuda in till samarbete är väldigt viktigt. Man ska aldrig underskatta vad man kan åstadkomma tillsammans med andra, avslutar Emma.