Emilio Audissino och John Williams

Filmmusikexperten introducerade genrens störste på La Scala

John Williams är Hollywood-kompositören som gjort musiken till filmer som Star Wars, Jurassic Park och Hajen. När han, 90 år gammal, gjorde sin debut på den anrika La Scala-teatern i Milano anlitades filmvetaren Emilio Audissino från Linnéuniversitetet som föreläsare och författare till konsertprogrammet.

I december 2022 gjorde den amerikanske kompositören John Williams sin debut som dirigent på La Scala-teatern i Milano. I en unik konsert, där biljetterna sålde slut på fem minuter, dirigerade han orkestern Filarmonica della Scala och spelade sin filmmusik från exempelvis Indiana Jones, Star Wars, Shindler´s list och Harry Potter.

Det här var kanske den viktigaste veckan i mitt liv.

Emilio Audissino
John Williams
La Scala-teatern i Milano var fullsatt vid John Williams konsert. ©Filarmonica della Scala | Andrea Veroni
John Williams
John Williams – still going strong. Vid 90 års ålder dirigerar han orkestern på La Scala-teatern i Milano. På repertoaren fanns musik ur bland annat Indiana Jones och E.T. ©Filarmonica della Scala | Andrea Veroni

Anlitades för konsertprogram och föredrag

Inför konserten anlitades filmvetaren Emilio Audissino från Linnéuniversitetet som sakkunnig. Emilio är nämligen en av de främsta John Williams-experterna och har skrivit flera böcker om kompositören och hans musik. I samband med konserten fick han i uppdrag att skriva konsertprogrammet, som delades ut till publiken, där han presenterade och förklarade alla musikstycken som orkestern spelade.

Emilio anlitades även för att hålla ett föredrag om John Williams musik, inför 2000 personer i publiken på La Scala-teatern. Föredraget ägde rum i samband med generalrepetitionen, som öppnades upp för publik på grund av det stora intresset för konserten. Repetitionen var endast öppen för personer under 30 år.

– Det var helt fantastiskt att få prata om John Williams inför 2000 unga människor på La Scala-teatern. Jag var med på hela repetitionen från backstage, så Williams gick förbi mig varje gång han skulle upp på scenen. Det var så klart stort att få träffa honom och prata med honom. Den här händelsen var verkligen historisk för mig, säger Emilio.

Emilio Audissino
Emilio Audissino håller sitt föredrag om John Williams i samband med generalrepetitionen på La Scala-teatern. John Norris
John Williams och Emilio Audissino
John Williams möter Emilio Audissino efter generalrepetitionen på La Scala. John Norris

Samma vecka medverkade Emilio även som öppningstalare på den första internationella konferensen om John Williams och hans musik, på Universitetet i Évry i Frankrike. Rubriken på föredraget var "More than a Master Film Composer. John Williams and the Legitimisation of Film Music as Music".

– Det här var kanske den viktigaste veckan i mitt liv, säger Emilio.

Mer information