Julius arbetar i sin jurygrupp tillsammans med andra studenter.

Filmstudenten Julius i juryn för European University Film Award 2023

Julius pluggar filmvetenskap på Linnéuniversitetet. Nyligen reste han till Hamburg för att vara med och utse bästa film 2023 i European University Film Award (EUFA).

Julius var en av 24 jurymedlemmar från lika många länder i Europa. Att få chansen att diskutera och bedöma filmer tillsammans med andra studenter såg han som en kul utmaning.

– Jag har en stor passion för film och har längtat efter ett sådant tillfälle. Så det kändes jättebra att få vara en del av en kortvarig gemenskap där alla samlas med samma mål att diskutera och rösta fram det bästa av de utvalda filmerna. Det är också så intressant att höra hur olika alla tänker, säger Julius.

I juryarbetet har han haft nytta av sina kunskaper från kursen i filmvetenskap.

– Jag använde mig av det som jag fått lära mig om filmform, filmstil och manus. Jag tänker på hur alla filmerna är skapade och hur de presenteras, förklarar Julius.

Han beskriver hur jurygruppen tillsammans diskuterade alla aspekterna av filmerna och vad som gör dem unika.

– Vi såg till den generella kvalitén av filmen, men också till filmens budskap, och så vad som var viktigast för oss att rösta fram. Diskussionen var öppen och varierande och det är roligt att höra olika perspektiv av människor från olika platser. Det väcker nya tankar, fortsätter Julius.

Så vad skulle du säga utmärker en vinnande film 2023?

– Filmen skulle vara bra i sin form och berättande, i budskap och i originalitet. De flesta av filmerna från detta år passade in. Det var dock en som stod ut lite mer än de andra, och det var den franska filmen Anatomy of a Fall.

Han beskriver att han tar med sig upplevelsen i sina fortsatta studier på Linnéuniversitetet.

– Jag tar med mig minnen att ha fått sitta i en riktig jury och att jag har fått träffa många sköna passionerade filmälskare. Jag tar även med mig nya kontakter och nya perspektiv, avslutar Julius.