Borg i belysning

Flera av Linnéuniversitetets forskare medverkar i SVT:s största historiesatsning

I SVT:s nya storproduktion, dokumentärserien Historien om Sverige, är flera av Linnéuniversitetets forskare engagerade. De medverkar som experter både bakom och framför kameran. En av dem blir till och med mördad.

Dokumentärserien Historien om Sverige är SVT:s största historiesatsning någonsin och har premiär nu på söndag 5 november. Via tio timmeslånga avsnitt skildras skeenden och personer som har format Sverige under de senaste 15 000 åren, från istiden fram till våra dagar.

Efter varje avsnitt följer det programmet Historiskt eftersnack, för dem som vill fördjupa sig och veta mer. Programledare är Cecilia Düringer och med sig i studion har hon experter och kulturpersonligheter som diskuterar kring det som skildrats i avsnittet och fångar upp tittarnas frågor och reaktioner.

Liv Nilsson-Stutz, professor i arkeologi vid institutionen för kulturvetenskaper, medverkar i det första avsnittet som handlar om stenåldern.

Stenåldersmänniskan inte så olik

– Vi har inte spelat in än, men planen är att ge en nyanserad bild av stenåldern och om arkeologi som forskningsämne. Jag hoppas kunna förmedla en bild av att människorna på stenåldern levde i en värld som är mycket olik vår, men att vi annars, på ett mänskligt plan är mycket lika varandra, säger Liv Nilsson-Stutz.

Det har tagit nästan två år att färdigställa serien och utöver 1 500 skådespelare och statister medverkar ett drygt hundratal experter i bild och ytterligare omkring 300 experter utgör programseriens kunskapsbas.

Ludvig Papmehl-Dufay är docent i arkeologi och har bidragit med fakta och detaljkunskap till visualiseringen av massakern i Sandby borg på Öland på 400-talet.

Man i brynja
Ludvig Papmehl-Dufay är den förste att mördas i massakern i Sandby borg

– Jag var med som rådgivare under inspelningen kring just den händelsen och pratade mycket med produktionen inför själva rekonstruktionen av hur massakern kan ha gått till.

Ludvig Papmehl-Dufay syns alltså inte som expert i TV-rutan. Men, den uppmärksamme kan dock notera att han ändå finns med i bild.

– Jag fick kliva ur min comfort zone och vara med som statist i Sandby borg och är den förste som mördas i massakern. Jag är vakten som anfallarna skär halsen av innan de tyst smyger in i borgen. Att vara skådis är verkligen inte min grej, men det var roligare än jag förväntat mig och superkul att se produktionen från insidan, berättar Ludvig som även engagerat flera av Linnéuiversitetets arkeologistudenter som statister i filmandet vid Eketorp där scenerna utspelar sig.

Gunlög Fur, professor i historia, medverkar i episod sex som handlar om den svenska stormaktstiden. Hon intervjuades om svensk gruvverksamhet på samiskt land under 1600-talet.

– Vi pratade om silvergruvan på toppen av Nasafjäll väster om Arjeplog. Kronan trodde sig ha hittat en fyndighet som skulle lösa alla statsfinansiella problem. Det var bara det att gruvan låg på en fjälltopp och samerna uppskattade inte att bli tvingade att forsla varor upp och malm ned i dalen.

Historien om Sverige har spelats in på 200 platser runt om i Sverige mellan hösten 2021 och sommaren 2023, i samverkan med museer, bibliotek och andra kulturinstitutioner över hela landet. Seriens ciceron är skådespelaren Simon J Berger och ledmotivet är komponerat av Ludwig Göransson och Per Gunnar Juliusson.

Sveriges musikhistoria

I anslutning till Historien om Sverige sänder SVT även kortserien Sveriges musikhistoria. I avsnitt fyra medverkar musikvetaren Karin Lagergren från Linnéuniversitetet, som expert på medeltida musik, i synnerhet gregoriansk sång och kyrkans musik. Avsnittet har rubriken "Sjungande nunnor och pestfest". Se avsnittet på SVT Play.

Medverkande från Linnéuniversitetet

Avsnitt 2: Clara Alfsdotter, osteolog och doktor i arkeologi
Avsnitt 6: Gunlög Fur, professor i historia

Konsulterade
Avsnitt 2: Ludvig Papmehl-Dufay, docent i arkeologi
Avsnitt 5: Lena Liepe, professor i konst- och bildvetenskap
Avsnitt 5: Anders Fröjmark, docent i historia

Historiskt eftersnack
Avsnitt 1: Liv Nilsson-Stutz, professor i arkeologi

Samtliga avsnitt av Historien om Sverige

  1. Stenåldern, ca 14 500 f Kr-3700 f Kr
  2. Metallernas tid, ca 1700 f Kr–500 e Kr
  3. Vikingarnas tid, 500-talet till slutet av 1000-talet
  4. Gud ger och Gud tar, 1100–talet till slutet av 1300-talet
  5. Kampen om tronen, år 1361–1560
  6. Stormakten Sverige, år 1560 till 1658
  7. Häxor och krig, år 1658 till 1721
  8. Nya tider, år 1719 till 1809
  9. Folket tar makten, år 1809 till 1921
  10. Världens modernaste land, år 1921 till våra dagar

Sveriges musikhistoria
Avsnitt 4: Karin Lagergren, docent i musikvetenskap