Fyra medarbetare tilldelas Linnéuniversitets förtjänsttecken för 2024
Som traditionen bjuder har Linnéuniversitetet utsett vilka personer som belönas med förtjänsttecken för sina gärningar inom akademien. Nytt för i år är utmärkelsen för framstående administrativ gärning inom teknisk och administrativ personal.
Linnéuniversitets förtjänsttecken tilldelas personer som på ett framstående sätt bidragit till att stärka visionen om den kreativa och internationella forsknings- och kunskapsmiljön som odlar nyfikenhet, nytänkande, nytta och närhet vid Linnéuniversitetet.
Utmärkelsen delas ut under akademisk högtid och består av diplom och 25 000 kronor och ska användas till forskning, kompetensutveckling eller annan aktivitet av betydelse för personens fortsatta utveckling inom universitetets verksamhet.
Följande personer erhåller Linnéuniversitets förtjänsttecken 2024
- Magnus Forslund, universitetslektor i företagsekonomi
Utmärkelse för forskare eller forskarstuderande som gjort framstående insatser för samhällelig drivkraft eller för Linnéuniversitetet i världen - Susanne Sandberg, docent vid institutionen för marknadsföring och turismvetenskap
Utmärkelse till framstående lärare för pedagogisk skicklighet - Kajsmari Engdahl, studievägledare
Utmärkelse för framstående administrativ gärning - Hans Grönqvist, professor i ekonomi
Utmärkelse till framstående forskare
Alla anställda vid Linnéuniversitetet har möjlighet att nominera till samtliga utmärkelser. Studenter kan nominera till utmärkelse för framstående lärare för pedagogisk skicklighet.
Beslut om vilka som får Linnéuniversitetets förtjänsttecken fattas av rektor efter beredning av råd och kommittéer, samt överläggning i rektorsgruppen.
Samtliga motiveringar
Utmärkelse för forskare eller forskarstuderande som gjort framstående insatser för samhällelig drivkraft eller för Linnéuniversitetet i världen
Utdelas till forskare eller forskarstuderande som gjort betydande insatser vad gäller samverkan med näringslivet eller offentlig sektor, alternativt gjort universitetet känt utanför landets gränser.
Magnus Forslund
Motivering: Magnus har länge arbetat med forskning inom organisation och ledarskap i nära samverkan med verksamma chefer och ledare, i näringsliv och offentlig förvaltning. Magnus brinner för att etablera samverkan på riktigt, för att Linnéuniversitetets forskning ska komma till nytta och bidra till verklig förändring och regional utveckling.
Han har varit drivande i att etablera Centrum för ledarskap i Småland för att skapa en arena där kunskap om innovationsdrivande ledarskap byggs tillsammans i ständig dialog med forskare, verksamma ledare, studenter och aktörer inom innovationsstödsystemet.
Genom centrumet har hundratals chefer och ledare mött forskare och studenter i samtal om ledarskap vilket lett till Smålandsmodellen för innovationsdrivande ledarskap.
____________________________________________________
Utmärkelse till framstående lärare för pedagogisk skicklighet
Utdelas till lärare som har visat framstående pedagogisk skicklighet som har stor betydelse för universitetets utbildning på grundnivå och avancerad nivå.
Susanne Sandberg
Motivering: Susanne Sandberg är en skicklig och respekterad lärare som kan tydliggöra komplexa sammanhang och som samtidigt stimulerar studenternas kritiska tänkande.
Genom uppdrag som programansvarig och projektledare tar hon ett utökat ansvar för utbildningen. Sandberg är aktiv forskare inom internationella affärer, internationella strategier och marknadsföring. Hon har också publicerat ämnesdidaktisk forskning om lärande i multikulturella klassrum. Susanne Sandberg använder sin forskning i undervisningen och gör tillämpningar genom case med lokala företag som också studenterna får tillgång till.
Studenter säger att Susanne always goes beyond expectation to support the students on their journey.
______________________________________________________
Utmärkelse för framstående administrativ gärning
Utdelas till teknisk och administrativ personal som gjort särskilda insatser som bidragit till utveckling av universitetets administration.
Kajsmari Engdahl
Motivering: Samverkansinlärning, eller Supplemental Instruction-Peer Assisted Study Sessions (SI) är en pedagogisk modell som hjälper studenter att lyckas bättre i sina studier.
KajsMari Engdahl har på ett förtjänstfullt sätt bidragit till studenternas utvecklingsresa i mål 1 genom att införa, utveckla och varje år utöka studenternas möjligheter till SI. Från att ha varit ett ”försöksprojekt” är detta nu betydelsefullt och på väg att bli ett väl integrerat arbetssätt. För varje år sedan starten har antalet utbildningar som deltar ökat.
Kajsmari har en förmåga att få SI-ledarna att känna sig sedda, bekräftade och respekterade, vilket SI-ledarna även tar med sig in i sitt arbete som SI-ledare. Kajsmari är basen i Linnéuniversitetets framgångssaga med etablering av SI på Linnéuniversitetet. Förutom administrerat, utbildat och handlett inom SI, har KajsMari även spridit information om kunskap om programmet vid flertalet tillfällen, vilket gör SI nu till ett väl integrerat stöd för Linnéuniversitetets studenter.
______________________________________________________
Utmärkelse till framstående forskare
Utdelas till forskare som har gjort insatser av särskild betydelse för universitetets forskning samt bidragit till att Linnéuniversitetets forskning gjorts känd i omvärlden.
Hans Grönqvist
Motivering: Hans Grönqvist är professor i nationalekonomi och har på kort tid skapat en framgångsrik forskningsmiljö inriktad på att förstå olika aspekter på social och ekonomisk ojämlikhet, speciellt utmaningar relaterade till barns utveckling, kriminalitet och effekten av ekonomiska kriser. Hans expertis är ofta efterfrågad i media och han har publicerat i ledande tidskrifter inom ämnet såsom iAmerican Economic Review och i Journal of Political Economy
Hans Grönqvist har uppvisat stor skicklighet i att söka och erhålla externa medel och uppmärksammades av Vetenskapsrådet under 2023 som beviljade 17,7 miljoner för att bygga upp det nya forskningscentret Svenska kriminalpolitiska laboratoriet vid Linnéuniversitetet.
Hans Grönqvist har under längre tidsperioder gästforskat vid Harvard University, University College London och Princeton University och hans kontakter vid dessa universitet kommer Linnéuniversitetet till nytta.