Goda forskarkontakter gav bra projektarbete för spansk praktikant
Under två månader har Fransisco Jose Mora Casalles varit praktikant vid Linnéuniversitetet. Han hade med sig en nyligen avslutad dubbel kandidatexamen i matematik och datavetenskap, och han ska inom kort påbörja sin masterutbildning vid sitt hemuniversitet, Universitetet i Murcia, Spanien.
Men innan dess blev det Linnéuniversitetet. Hur gick det till?
– Jag ville åka utomlands och letade efter någonstans att ta vägen. Min handledare kände någon forskare här, så han tog kontakt, berättar Fransisco Jose (eller Paco som han kallas).
Paco är praktikant i ett Forte-projekt som handlar om att förutsäga läkemedelsrisker och läkemedelsrelaterade problem. Projektet leds av docent Tora Hammar och är bland annat knutet till LNUC Data Intensive Sciences and Applications (DISA).
Vad gör du i projektet?
– Mitt huvudsakliga arbete har varit att utforska och förbereda data för att göra dem lämpliga för en modell för maskininlärning som faktiskt lär sig att förutsäga om en patient skulle kunna drabbas av något medicinskt tillstånd i och med att patienten tar flera olika läkemedel, förklarar han. Jag har också arbetat med metoder för att visualisera de data vi har, vilket kan hjälpa till att skapa bättre lösningar för vårt problem.
Det är nu bara ett par veckor kvar på din praktikanttid här. Hur tycker du det har varit i Sverige?
– I början var det ganska förvirrande, men folk är verkligen trevliga och välkomnande, och vädret har inte varit så dåligt, säger Paco och skrattar. Folk skrämde upp mig rejält innan jag kom hit.
När Paco pratade med andra praktikanter kände han sig lätt traumatiserad eftersom många har mycket svårt att hitta boende. Men så var det inte den här gången.
– Diana skickade mig några länkar till olika korttidsboenden, och det gjorde det väldigt enkelt. Jag bor på Skäraton nära campus, och det verkar som att nästan alla jag pratar med har bott där någon gång när de kom till Växjö. Dessutom går det direktflyg mellan Alicante och Växjö, så det var väldigt enkelt att resa hit.
Diana Unander är forsknings- och projektsamordnare vid institutionen för datavetenskap och medieteknik. Hon har varit en av Pacos kontaktpersoner och berättar mer om hur kontakterna har varit mellan forskarna.
– Det som är extra bra för Paco är att han är direkt kopplad till ett pågående projekt. Hans spanska handledare har tidigare arbetat med Tora i samband med EUniWell, så de visste att han skulle passa perfekt för det projektet behövde, förklarar Diana.
Hon tycker att fler borde tänka enligt det här upplägget.
– Under två månader är Paco 100 procent extra resurs i ett utpekat projekt. Det är ett mycket bra sätt att stärka samarbetet mellan forskarna och samarbetet inom EUniWell. På det här sättet får dessutom praktikanter och doktorander möjlighet att bidra med verkligt arbete i verkliga projekt. Den här typen av kontakt mellan forskare möjliggör ett djupare samarbete, och det skapar stort värde även för praktikanten, menar hon.
Diana påpekar också att det kan kännas ensamt att komma som praktikant till ett annat land där man inte känner någon. En handledare som också är engagerad i den sociala biten gör det lättare för praktikanter.
– Vi har gjort många sociala aktiviteter, till exempel har vi haft matlagningskvällar och after work. Vi har också försökt att vidga några av Pacos perspektiv, skrattar Diana. Det har varit fantastiskt roligt att ha honom här.
På listan över nya saker som Paco har gjort i Sverige kan han till exempel bocka av att han har sett en disputation, lärt sig laga mat och varit på en ishockeymatch. Han har också besökt Malmö och Stockholm.
– Ja, det har varit en hel del nya upplevelser och väldigt roligt, säger Paco. En av de saker jag har tyckt mest om här har varit att träffa nya människor från många olika länder och kulturer.