Greta Boström, student inom kreativt skrivande

Greta Boströms debutroman Flickan i grottan är nominerad till årets barndeckare

Greta Boström läser magisterkursen i kreativt skrivande. Hennes debutroman Flickan i grottan är nominerad till årets barndeckare i Crimetime award 2023. Priset delas ut den 30 september under Bokmässan i Göteborg.

Greta har skrivit till och från hela livet. Men det var först när hon började plugga kurser i att skriva barnlitteratur och kreativt skrivande, som hon upplever att hon fick kontinuitet i det.

– Studierna vid Linnéuniversitetet har betytt väldigt mycket för mitt skrivande. Både boken som nu är nominerad, Flickan i grottan, och den bok som kommer ut nästa år, Skuggreglerna, har tagit avstamp i skrivuppgifter som jag fått under kurserna. Med hjälp av den handledning och feedback jag fått under terminerna har jag också börjat tro mer på mitt eget skrivande, fått nya verktyg och ett superhärligt skrivkompis-nätverk, berättar Greta.

Flickan i grottan är Gretas debutroman som kom ut tidigare i år. Boken är en genresammansättning av rysare och hästbok. Något hon tror bidrar till att den har nominerats till årets barndeckare i Crimetime Award.

– Jag ska absolut inte säga att jag är först med den kombinationen, men det ruskar kanske om föreställningen lite om "vad en hästbok är". Boken skildrar också det där svåra glappet mellan barn och ungdom och faran som lurar i känslan av att inte duga som man är. Jag tror och hoppas att boken upplevs relevant och viktig av den anledningen också, förklarar hon.

På frågan om vad hon har för mål med sitt skrivande svarar Greta.

– Som många andra har jag också ett "vanligt" jobb vid sidan av, i mitt fall som jurist. Men det vore fantastiskt att kunna leva på skrivandet någon gång i framtiden.

Foto: Albin Händig

Vill du också läsa kurser i kreativt skrivande?

Här hittar du vårt utbud

Läs mer om Crimetime Award 2023