Person framför bergsvy

Hallå där! Cajsa Svensson, precis hemkommen från sin utbytestermin i Schweiz

Cajsa Svensson gjorde sin utbytestermin i Bern, Schweiz, och berättar om sina upplevelser av utbytesstudier och vad hon har lärt sig.

Vad gjorde dig intresserad av att åka på utbytestermin?

Framför allt eftersom mitt program har en internationell prägel med möjlighet att göra ett utbyte under den valbara terminen. Jag gillar generellt att resa och uppleva saker. När chansen fanns var det självklart för mig.

Du spenderade en termin i Bern, Schweiz. Varför föll valet på just den destinationen?

Jag hade inte hört talas om Bern innan men tyckte Schweiz verkade vara ett spännande land att bo i. Jag ville åka till en destination där det fanns mycket att upptäcka och när jag kollade upp information och bilder på Bern såg det ut att vara en jättefin gammal stad med en nästan overkligt blå flod som rinner igenom och med perfekt utgångsläge till alperna. Jag fick även inspiration från andra studenter som varit där genom Lnu:s Instagramkonto @Lnuabroad.

Vad ser du för likheter respektive skillnader mellan studentlivet i Sverige och i Schweiz?

Innan jag kom hade jag hört att schweizare skulle vara återhållsamma, precis som bilden av skandinaver kan vara, och det stämmer, vi är mer lika än olika. Jag tilldelades två schweiziska ”buddies” genom universitetet som var väldigt öppna och hjälpsamma. Jag bodde i korridor med andra internationella studenter från båda universiteten i Bern, som gjorde att jag snabbt hittade vänner att umgås med. Den internationella studentorganisationen ESN är också väldigt bra i Bern, de arrangerar många evenemang och utflykter där några höjdpunkter var en skidresa, vandringsresa och studiebesök på en chokladfabrik. Det var därför väldigt lätt att känna sig hemma det fanns alltid roliga saker att hitta på.

På just det universitet som jag gick på, Bern University of Applied Sciences, var metodiken på kurserna väldigt praktisk och interaktiv, vilket passade mig. Rent akademiskt skiljde sig upplägget på så sätt att alla kurserna lästes samtidigt med en examensperiod på slutet av terminen.

Finns det något som du skulle gjort annorlunda nu mot vad du visste innan utbytet?

Det skulle vara att inte stressa upp mig över ansökningsprocessen, det var många moment och det kunde ibland vara svårt att förstå sig på skillnaderna bland olika universitet och länder och kurserna som var valbara för mig. Man ska inte låta processen avskräcka en från att åka på utbyte, allt löser sig så länge man tar det steg för steg och frågar någon av de Internationella Koordinatorerna om något känns oklart. En trygghet väl på plats var även det stöd jag fick av de Internationella Koordinatorerna i Bern. Man kände att de alltid fanns där om man behövde hjälp.

Varför tycker du man ska åka på utbyte?

Att resa och vara på en destination en vecka är en helt annan sak än att faktiskt bo en längre period i en helt ny stad. Till exempel att handla mat en helt vanlig dag och lära känna en ny matkultur kan vara en upplevelse. När du är på resa bockar du mest av sevärdheterna. Jag uppskattade att kunna vara en del av lokalbefolkningen och ta mig för de aktiviteter som är vanligt förekommande just där.

Ur ett akademiskt perspektiv är utbyte ett bra sätt att få se hur universitetsstudier skiljer sig från hemlandet. I och med mitt utbyte har jag fått praktisera kurser och innehåll som jag inte hade fått varit med om på LNU, vilket jag tycker ger ett mervärde.

Vad tar du med dig vidare i livet från din termin i Bern?

Jag tar med mig tron på mig själv och insikten av att jag klarar av många olika uppgifter jag tar mig an. Jag har byggt ett nätverk av nya människor som jag kommer ha kontakt med från och med nu. Framför allt som vänner, men även kontakter för min karriär framöver. Jag tar med mig en nyfikenhet av att ständigt vara öppen för nya intryck. Efter att exempelvis ha provat på att vandra i alperna vet jag nu att det är ett intresse jag kommer fortsätta med.

 

Studerar du vid Ekonomihögskolan och är intresserad av utbytesstudier? Kontakta våra internationella koordinatorer på mobility.sbe@lnu.se​.