Man och Nobels profil

Hubert Fromlet om årets ekonomipristagare: Claudia Goldin är ett mycket bra val

Hubert Fromlet, affilierad professor i ekonomi vid Linnéuniversitet, har haft Claudia Goldin på sin topp tre-lista de senaste tio åren och han har länge hoppats på att en kvinna återigen ska tilldelas Nobelpriset i ekonomi.

– Det var med mycket stor glädje jag tog emot nyheten om att Claudia Goldin till sist fick Ekonomipriset! Starkt att hon i år är enda pristagaren, vilket understryker hennes pionjärställning inom forskningen kring kvinnans roll på arbetsmarknaden, säger en mycket glad Hubert Fromlet efter tillkännagivandet.

Han har haft Goldin på sin främsta kandidatlista i många år och utöver att det är bra satsning är utnämningen viktig av flera skäl.

Hon har belyst kvinnans betydelse på arbetsmarknaden, inte minst i syfte att kunna åstadkomma framtida förbättringar på både ekonomins mikro- och makronivå.

På mikronivå är hennes forskning och forskningsimpulser viktiga för enskilda kvinnor, på makronivå för hela samhället och tillväxtpotentialen i ekonomin. Det gäller för både avancerade och mindre avancerade länder.

– Goldin blir den tredje kvinnan att få priset, så det var bra att det återigen blev en kvinna. Det är en bra satsning att ge priset till henne och inte minst hennes forskning. Hon har verkligen givit kvinnans roll på arbetsmarknaden en historisk koppling.

Hubert Fromlet brukar varje år publicera sin lista över tänkbara kandidater på sin blogg Baltic Business Research.

– Jag gjorde ingen ny lista till år, men den gamla gäller fortfarande, förutom att jag ju har en mindre där nu.

Hubert Fromlets forskningsområde är internationell ekonomi, med fokus på Östersjöregionen och de större asiatiska ekonomierna, som till exempel Kina, Indien och Japan.

Tidigare arbetade Hubert Fromlet under en längre tid som chefekonom i Swedbank.