ett gäng tjejer som testar en maskin i EPIC

Glada tjejer på IGEday i Växjö och Kalmar

Fredagen 31 mars välkomnade fakulteten för teknik vid Linnéuniversitetet 50 tekniknyfikna unga tjejer till IGEday – Introduce a Girl to Engineering Day, både i Växjö och Kalmar.

Våra lokaler fylldes med tjejer intresserade av att få reda på mer om teknik och vad en ingenjör ”egentligen” gör. Deltagarna fick träffa studenter, lärare och förebilder från näringslivet för att prata om ingenjörsyrket och delta i spännande tekniska aktiviteter under dagen.

IoT-programmering, minifabriken, VR och Strawbees på agendan

I Växjö välkomnade vi 43 tjejer och dagen inleddes med en diskussion om hur det är att vara student på LNU. Cecilia, Kristin och Maja, tre studenter på civilingenjörsprogrammet i teknisk matematik, berättade om studentlivet, utbildningen och hur det är att bo i Växjö. Efter det deltog tjejerna i olika aktiviteter: ett gäng testade vår minifabrik i EPIC, andra fick bygga och programmera med hjälp av Strawbees, medan en annan grupp provade VR och Makeymakey.

Efter lunch fick tjejerna lyssna på Catharina Engelholm Laag som arbetar med produktutveckling och försäljning på Obik, och Nadya Mouwafak Ghassan, ansvarig för approduktion på Colix Systems AB. De berättade om sina resor från att vara student på gymnasiet till det de jobbar med idag. Detta är viktigt för att få tjejer att förstå att teknikområdet också är öppet för dem och kan leda till spännande jobbmöjligheter. Morgan Ericsson, prefekt på institutionen på datavetenskap och medieteknik, avslutade dagen med en framtidsspaning. Hur kommer teknikvärlden se ut om 10 år när tjejerna avslutar sina studier?

I Kalmar träffades tjejerna på IoT-labbet i hus Magna. Emma, student på högskoleingenjörsprogrammet i mjukvaruteknik och Neda Maleki, postdoktor på institutionen för datavetenskap och medieteknik, höll en workshop där tjejerna fick pröva på IoT-programmering. Efter lunchen anslöt Nina Månsson (Nallebudet), Frida Eklund (Bontouch) och Sofia Martinsson (Softhouse), alla tre är medlemmar i WiTech, de delade med sig av sina erfarenheter i Tech-branschen. WiTech är en organisation för kvinnor inom IT-sektorn som gärna medverkar i sammanhang som IGEday, för att inspirera, mötas, dela kunskap och fungera som förebilder.

En uppskattad och intressant dag, både i Kalmar och Växjö, enligt deltagarna! Vi kör igen nästa år, så boka redan nu in fredagen 22 mars 2024.

Ett stort tack till alla inblandade för en väldigt lyckad dag! Medverkande under dagen var institutionen för datavetenskap och medieteknik, institutionen för maskinteknik, institutionen för matematik och EPIC.

Om IGEday

IGEday genomförs runt om i världen och i Sverige är det stiftelsen Womengineer som ansvarar för dagen. Syftet med IGEday är att öka intresset för teknik hos tjejer i åldrarna 13–19 år.