Trio med bandklippning

Linnéuniversitetets efterlängtade optikerutbildning i Göteborg är invigd

Det var fullt hus i de nya topputrustade lokalerna på Lindholmen i Göteborg när Sveriges tredje utbildningsort för optiker invigdes med mingel, tårta, tal – och inte mindre än åtta bandklippningar.

Optikerstudenter
Optikerstudenterna har tillgång till branschens seanste utrustningar.
Föregående bild Nästa bild
Studenter
Övning i synundersökningsrummet.
Föregående bild Nästa bild
Carina
Carina Jonsson, assistent och resurssamordnare.
Föregående bild Nästa bild
trapphus
Välkommen till Change Makers.
Föregående bild Nästa bild
kontor
800 kvadratmeter tom kontorsyta har förvandlats till supermoderna undervisningslokaler och kontor.
Föregående bild Nästa bild
Anton
Anton Hansson, student:
- Jag är väldigt nöjd med allt så här långt. Inte minst lokalerna, de är väldigt fräscha och känns hypermoderna. Lite som att ta ett riktigt smakprov ur det som väntar i den riktiga världen efter detta.
Föregående bild Nästa bild
Miljö
En av studiemiljöerna.
Föregående bild Nästa bild
Optikerutrustning
Välutrustade undersökningsrum.
Föregående bild Nästa bild
Personal
Hela personalstyrkan på plats.
Föregående bild Nästa bild

Det var 2021, mitt under brinnande pandemi, som samarbetet mellan Linnéuniversitetet och Optikbranschen tog fart på riktigt för att starta en optikerutbildning i Göteborg.

Optikerutbildning har tidigare bara funnits vid Linnéuniversitetet i Kalmar och Karolinska Institutet i Stockholm. Sedan i höstas finns en tredje utbildningsort med 30 nya platser i Göteborg och nu är utbildningen officiellt invigd.

Stöd till Campus Göteborg

Instrument till undersökningsrum

 • Synsam
 • Synologen
 • Smarteyes och Synoptik
 • Preisler Instrument
 • Specsavers
 • Glasögonmagasinet

Stöd till doktorandtjänst

 • Direktoptik
 • Glasögonmagasinet
 • KlarSynt
 • Specsavers
 • Synologen
 • Synoptik
 • Synsam

– Jag kan inte nog säga hur stolt jag är idag över att vi står här tillsammans idag på campus i Göteborg. Det är bara 1,5 år sedan startskottet gick och nu har vi förvandlat 800 kvadratmeter tom yta till dessa fantastiska lokaler, sade prefekten Pauline Johansson i sitt välkomsttal.

Utbildningen i Göteborg har blivit verklighet tack vare samverkan och nära samarbete med flertalet aktörer inom optikbranschen. En bransch som länge brottats med kompetensförsörjningen.

– Äntligen! Jag har varit i den här branschen länge och under alla dessa år har det pratats om att vi behöver en optikerutbildning även på västkusten. Behovet av optiker är stort och behovet kommer att öka i och med att befolkningen blir allt äldre. Hatten av för dig Pauline och ditt team - vilket jobb ni har gjort! sade Fredrik Thunell, VD för Optikbranschen, i sitt tal.

Äntligen! Jag har varit i den här branschen länge och under alla dessa år har det pratats om att vi behöver en optikerutbildning även på västkusten.

Fredrik Thunell, VD Optikbranschen

Omgiven av optikerutbildningens personalstyrka var det också Fredrik Thunell som tillsammans med Oskar Johansson programansvarig och Anna-Maria Lingvall, biträdande programansvarig, klippte det officiella blågula bandet.

Invigningen, som även direktsändes från Göteborg, lockade omkring 130 personer till campus Göteborg. Utöver personal och studenter fanns flera av branschaktörerna på plats. Sju av dem har bidragit med toppmodern utrustning till lika många utbildnings- och undersökningsrum. Varje representant fick inviga sina egna rum och superlativerna över hur efterlängtade de blivande optikerna faktiskt är tog liksom aldrig slut.

– Vi är otroligt stolta över att kunna erbjuda våra studenter denna moderna lärmiljö som vi hoppas ska inspirera våra nuvarande och kommande studenter i många års tid framöver. Branschaktörernas stöd är ovärderligt och det är fantastiskt roligt att vi med säkerhet vet att våra studenter är välkomnade in i vår bransch redan från första stund. Att vi dessutom skapat en ny utbildningsplan ligger också helt i linje med att vi skapar en attraktiv arbetskraft för våra branschkollegor att anställa, säger Anna-Maria Lingvall.