Två manliga studenter sitter i en trappa

Journaliststudenter är nominerade till Guldspaden

Studenterna Jacob och Simon är en av finalisterna till det ärofyllda priset Guldspaden. Det är Föreningen Grävande Journalister som varje år utser vinnare för bästa undersökande journalistik. Jacob och Simon är nominerade i kategorin Studentspaden för sin granskning om hemliga nollningsritualer som publicerats i Barometern.

De går tredje året på programmet Journalistik och medieproduktion och säger såhär om nomineringen.

- Det är ärofyllt och det är ett kvitto på att vi gjort ett bra jobb. Men framförallt är det viktigt att vår granskning uppdagade de hemliga nollningsritualerna. Det får inte hända igen, säger Simon.

Jacob och Simon fick idén till sin artikel när de läste en kurs i grävande journalistik. De hade hört rykten om nollningen och reagerade själva på hur de som höll i nollningen betedde sig när de började på universitetet.

- Jag tror att det som gjort att vi blivit nominerade är att vi lyckats hitta ett ämne som är relativt outforskat men också att vi engagerade en så ung publik, som vanligtvis inte läser tidningen. Sedan ligger det nog också något i att vi avslöjade ett problem som allmänheten kanske trodde var borta nu för tiden, förklarar Jacob.

Både Jacob och Simon menar att det skulle vara ett enormt erkännande om de vann studentspaden men att det viktigaste är att artikeln skrevs och blev publicerad.

- För oss personligen och yrkesmässigt är det en dröm och en enorm framgång att ens vara nominerade. Skulle vi i slutändan vinna vet jag inte hur vi skulle reagera. Det hade varit oerhört stort, avslutar Jacob.