Boken samlar rättsvetare från samtliga nordiska länder som skriver om de rättsliga förutsättningarna för fri rörlighet av personer mellan de nordiska staterna.
Finns det ett begrepp som kan kallas nordiskt medborgarskap, grundat på internordiskt samarbete och i förhållande till EU- och EES-rätten? Det är något forskare från alla de fem nordiska staterna (Sverige, Danmark, Finland, Island och Norge) utforskar i en ny bok om fri rörlighet för personer inom Norden.
Boken har titeln Free Movement of Persons in the Nordic States – EU Law, EEA Law, and Regional Cooperation och släpps 9 februari av bokförlaget Hart Publishing. Redaktörer för boken är Katarina Hyltén-Cavallius, biträdande lektor i rättsvetenskap vid Linnéuniversitetet, tillsammans med Jaan Paju, lektor vid Stockholm universitet.
– I boken skriver rättsvetare om de rättsliga förutsättningarna för fri rörlighet av personer mellan de nordiska staterna. De tar upp hur villkoren skiljer sig åt för nordiska medborgare och övriga EU-medborgare, på ett sätt som gör att man kan tala om ett slags ”nordiskt medborgarskap”, berättar Katarina Hyltén-Cavallius.
Katarina och hennes medredaktör håller ett webbinarium om boken torsdag 9 mars via Zoom.