Man med gul skylt med ett påstående

Kriminolog och gymnasieelever diskuterade sexualbrott, hårdare straff och polisiärt maktmissbruk

Är det bra med upplopp och kravaller, är svenska poliser mesar eller missbrukar de sin makt och varför behövs mer sexualkunskap i skolan? Det var många nyfikna och diskussionssugna elever som deltog när Linnéuniversitetets samtalsturné Changing Conversations och kriminologen och forskaren Peter Lindström besökte Anders Ljungstedts gymnasium i Linköping.

FAKTA

Changing Conversations är en rikstäckande samtalsturné på initiativ av Linnéuniversitetet. Samtalsämnena som diskuteras på de fem gymnasieskolorna adresserar några av de samhällsproblem som många ungdomar känner både oro och farhågor inför. 

Forskarna och deras ämnen har matchats mot elevernas vardag och verklighet på respektive skola och ort för att skapa dialog kring händelser som eleverna på olika sätt möter i sin vardag.

Turnéstoppet på Anders Ljungstedts gymnasium gick under rubriken ”Våldsamma upplopp är bra för samhällsförändring”. Samtalen tog avstamp i flera liknande, om inte kontroversiella, så i alla fall väldigt tillspetsade påståenden, där forskaren mötte elevernas funderingar utifrån sin expertis och sina forskningsområden.

Peter Lindström, är professor i kriminologi och prefekt för Linnéuniversitetets polisutbildning. Han har bland annat varit med och tagit fram Polismyndighetens rapport om upploppen i Linköping under påskhelgen 2022.

Många är rädda för att bli utsatta, speciellt tjejer. Man vill inte gå ut sent och en del känner sig osäker kring killar. Det är fel.

Olivia Nord Rehnby, elev

Diskussionerna var många och några av de ämnen som eleverna gärna ville diskutera handlade bland annat om hårdare straff, tillit till polisen och maktmissbruk. Även diskussioner om sexualbrott fick utrymme, sär samtalen handlade om varför dessa brott sker och vad som behövs för att förebygga att det händer.

­– Många är rädda för att bli utsatta, speciellt tjejer. Man vill inte gå ut sent och en del känner sig osäker kring killar. Det är fel. Alla borde få känna sig säkra när man är bland människor. Sexualbrott anmäls ofta inte. Det är få som anmäler och väldigt få som faktiskt blir dömda för det. Det är fel, sade Olivia Nord Rehnby.

Det pratades också en hel del om olika lösningar kring kriminalitet och hur man kan stärka tilliten till polisen. Några av förslagen som kom upp handlade om hur man kan förebygga i skolan och på fritidsgårdar.

– Det här har gett mig ett bredare perspektiv och jag fick tänka efter på vad jag faktiskt tycker, konstaterade Olivia som gärna skulle se mer sexualkunskap i skolan för att förebygga sexualbrott.

Det är många starka åsikter, till exempel kring att det finns för många poliser, eller för få, eller att alla är rasister.

Peter Lindström, kriminolog

Turnéstoppet i Linköping var det fjärde av totalt fem. Konceptet är nytt, men redan nu har flera av skolorna antytt att de gärna vill se en fortsättning nästa år.    

­­– En otroligt givande dag! Vi som universitet behöver göra fler initiativ likt dessa. Det är många starka åsikter, till exempel kring att det finns för många poliser, eller för få, eller att alla är rasister. Gymnasieskolan har en puls som jag önskar levde vidare in på universiteten, vi blir ofta mer nyanserade med åldern, sammanfattade Peter Lindström.