Rosa spargris med elsladd

Linnéuniversitetet testar åtgärder för att spara el

Snålspolande kranar, justerad belysning och stängda frysar – det är några av de åtgärder som nu testas för att Linnéuniversitetet ska minska sin energiförbrukning.

Med anledning av skenande elpriser och hög inflation uppmanade regeringen i höstas att alla myndigheter ska minska sin energiförbrukning. Detta för att försöka dämpa elpriserna och minska risken för elbrist nu i vinter.

En arbetsgrupp på Linnéuniversitetet har arbetat med uppdraget och kan nu presentera ett antal åtgärder som nu testas på olika ställen i våra lokaler. De ska sedan utvärderas – både utifrån sparade kilowattimmar (kWh) och utifrån ett arbetsmiljöperspektiv.

– Om du som student har frågor kring förändringarna är du välkommen att kontakta oss på info@lnu.se, säger David Svensson som är chef på Linnéuniversitetets lokal- och serviceavdelning.

Om åtgärderna fungerar som tänkt ska de införas på fler ställen och över tid.

De åtgärder som riskbedömts och nu testas:


Justering av belysning

Belysningen i de allmänna utrymmena i Hus Vita i Kalmar aktiveras och justeras nu i förhållande till dagsljuset. Även den rörelseaktiverade belysningen har justerats så att efterlysningstiden kortats ned.

Snålspolande vattenkranar

På plan 5 i hus Culmen i Kalmar provas nu snålspolande kranar.

Justering av ventilation

Under vecka fyra till sex justeras ventilationen i Hus K och K2 i Växjö. Justeringen innebär att ventilationen sänks till lågfart utanför kontorstider (nätter och helger)

Kylar och frysar

Enheter med låg nyttjandegrad har stängts ned och nyttjandet av övriga enheter har optimerats. Totalt har 12 kylskåp och 3 frysar i Kalmar stängts av. En dekal med information om åtgärden samt bedömd besparing av energi har satts upp på samtliga avstängda enheter.