Martin Hellström

Litteraturvetaren om Nobelpristagaren Jon Fosse: han fångar djupt mänskliga stämningar

Litteraturvetaren Martin Hellström välkomnar 2023 års nobelpristagare i litteratur Jon Fosse. Vi frågade honom om hans reaktioner på utnämningen och var det är bäst att börja i Fosses omfattande författarskap.

Vilken är din reaktion på att Jon Fosse tilldelas litteraturpriset?

– Att Jon Fosse fick priset är inte så överraskande eftersom han nämnts i förhandsspekulationer under flera år, men det är inte mindre glädjande för det.

– Hans böcker och pjäser förtjänar uppmärksamhet eftersom han fångar djupt mänskliga stämningar på ett sätt som sträcker sig från det Vestland i Norge där han bor och ut över världen. Det är inte märkligt att han är en av Nordens mest spelade dramatiker i världen. Mer spelad än Norén.

Varför ska man läsa Jon Fosse?


– Man ska läsa Jon Fosse om man är intresserad av språk, stämningsskapande och relationer, uppbyggda lika mycket av det som inte sägs och inte görs, som av det som händer.

Topplista: Martin listar Fosses tre bästa verk:

  • "Det andra namnet. Septologin I-II" Bonniers 2021

  • "Flicka i gul regnjacka" i "Fyra pjäser" 2016

  • "Namnet" i "Skådespel" Teatertidningen 2003

Vilken relation har du till Fosse?


– Själv är jag intresserad av dramatik och tycker att hans pjäser kan läsas, men jag vet ju att många har svårt för att läsa pjäser. Därför är det glädjande att han också skrivit poesi och romaner. Jag tror att många kommer att börja med den självbiografiska ”Septologin”, som verkligen kan rekommenderas.

Martin har haft med pjäsen "Flicka i gul regnjacka" i ett projekt där gymnasieungdomar läste pjäser om klimatet.

– Fosses text fångade dem.
Särskilt intressant blev det för dem när de insåg att pjäsen är skriven flera år innan Greta Thunbergs protester, som blev känd i sin gula regnjacka.

– I pjäsen berättar flera vuxna hur de sett en ung kvinna på gatan, i gul regnjacka och i opposition mot deras sätt att leva. Det gick upp för ungdomarna att Jon Fosse verkligen kan läsas profetiskt, så som det ibland sägs om honom, och att hans katolska tro och gammaltestamentliga utseende inte är en teatermaskering utan grundat i något djupare.

Han fångar djupt mänskliga stämningar på ett sätt som sträcker sig från det Vestland i Norge där han bor och ut över världen.

Martin Hellström