Linnéakademien

Hallenblads utmärkelse till Gunnel Cederlöf

Gunnel Cederlöf, en av Concurrences medlemmar, har tilldelats Hallenblads utmärkelse av Linnéakademin för Vetenskap och Näringsliv.

Gunnel Cederlof

Cederlöf har tilldelats utmärkelsen för sin forskning och ledning av arbetet som utgått från Joseph Stephens arkiv. Det är en samling historiska dokument som 2008 hittades på det småländska godset Huseby bruks vind. Dokumenten öppnade nya möjligheter att skriva och revidera arbetarhistoria i Indien och historien om den ekonomiska vändningen under 1800-talet i Sveriges fattigaste landskap, Småland.

Resultaten har också visat sambanden mellan resursutvinning i det koloniala Indien och industrialiseringen i 1800-talets Sverige. Högkvalitativ forskning av kollegor i Concurrences och vid institutionen för kulturvetenskaper, genomförd över en 10-årsperiod, tillsammans med kreativa sätt att förmedla resultaten till allmänheten på Huseby bruk gjorde detta möjligt. Ett fantastiskt arbete av Eleonor Marcussen, Radhika Krishnan, Dhiraj Kumar Nite, Arun Kumar, Alex Bubb, Margareta Petersson, Malin Lennartsson och Erik Wångmar, och av Sofie Magnusson, Sanna Karlsson och Marcus Brunskog inom Huseby bruk AB.

Läs mer om arbetet i open access: The Imperial Underbelly | Workers, Contractors, and Entrepreneurs in C (taylorfrancis.com).