Talare på konferens

Medieinstitutet Fojo samlade grävande journalister från hela världen

2000 journalister från 130 länder. När världens största konferens för grävande journalister för första gången arrangerades i Sverige i september 2023 var Medieinstitutet Fojo en av arrangörerna.

Den internationella konferensen ”Global Investigative Journalism Conference” (GIJC) riktar sig till grävande journalister från hela världen. Den arrangeras vartannat år på olika platser i världen, och hösten 2023 ägde den rum på Svenska Mässan i Göteborg.

Global Investigative Journalism Conference

  • Datum: 19-22 september 2023
  • Arrangörer: Medieinstitutet Fojo, The Global Investigative Journalism Network och Föreningen grävande journalister.

– Journalistiken behöver ju granska det som händer globalt. Det funkar inte att bara jobba nationellt. Därför är gränsöverskridande granskningar så otroligt viktiga. Den här typen av forum är helt avgörande för att journalister från olika delar av världen ska hitta varandra. Väldigt många gränsöverskridande ”gräv” härstammar från möten som har uppstått där, säger Sofia Hultqvist, projektledare från Fojo.

Sofia Hultqvist
Sofia Hultqvist, projektledare på Fojo.

Sofia har en bakgrund som grävande journalist både i Sverige och internationellt, och har tidigare varit Fojo:s utsände i Bangladesh. Hon menar att det är viktigt för grävande journalister att ligga i framkant, och att det ligger i den grävande journalistikens natur att hela tiden använda nya granskningsmetoder.

– På den här konferensen får vi möjlighet att dela med oss av våra erfarenheter, verktyg och tips för research, publicering, arbetsmetoder, finansiering och samarbete och kan ge inspiration till varandra, säger Sofia Hultqvist.

– Det är en ära att få vara medarrangör till GIJC 2023, säger Kersti Forsberg, dåvarande verksamhetschef på Fojo.

Bild högst upp: Kersti Forsberg talar vid invigningen av Global Investigative Journalism Conference. Foto: Daniel S. Ogalde.