Porträttbild av Niklas Englund

Niklas utsedd till vinnare i stor internationell fototävling

Niklas driver eget företag med specialisering på produktfotografering. I mars åkte han till London för att delta på The societies of photographers fototävling, en internationell tävling där fotograferna fått skicka in sina utskrivna bilder. Detta är en av de största fototävlingarna i världen inom genren och Niklas vann förstapris i kategorin ”advertising and commercial”.

Foto: Martina Wärenfeldt.

- Att vinna tävlingen kändes lite surrealistiskt. Jag fick gå upp på scenen tillsammans med två andra stora internationella fotografer vilket var otroligt. När de sedan ropade upp mitt namn som vinnare trodde jag knappt att det var sant, berättar Niklas.

Hans bild föreställer en brun klocka liggandes i en hög av kaffebönor. Bilden skrivs ut och monteras i en passepartout för att sedan bedömas av en jury på fem väletablerade internationella fotografer. Juryn utgår från tio kriterier och de bilder som uppnår en viss nivå hängs upp i ett galleri. Själva prisceremonin äger rum under en fin galamiddag.

Bild på brun klocka i en hög av kaffebönor
Niklas vinnarbild.

- Med vinsten bygger jag upp både mitt självförtroende och mitt marknadsföringsvärde. Ibland kan jag ha lite lågt självförtroende och undra varför företag skulle vilja anlita mig. Men med utmärkelser som detta blir det bara tydligare, säger Niklas.

2019 tog Niklas examen från Mediekreatörsprogrammet men tankarna på att starta eget dök upp för snart tio år sedan. Han tycker att det bästa med att driva företag är att det är så utvecklande och spännande.

- Som produktfotograf är det roligaste att gå från en vision till färdig bild. Hela processen är intressant och ibland blir det precis som jag tänkt. Jag tycker hela vägen är rolig. Att planera idén, förbereda och problemlösa vid själva fotograferingen. Att till sist ge den sista touchen i Photoshop och se den färdiga bilden växa fram. Det blir lätt många timmar per bild, men det är oftast värt det och mer därtill. Att kunna hjälpa företag med 100 % min egen insats är väldigt häftigt, tycker Niklas.

Han är 38 år och har tidigare arbetat inom restaurangbranschen. Nu arbetar han delvis inom industri och lager samtidigt som han driver sitt eget företag.

- När jag funderade på att börja plugga kände jag att jag ville vidga mina vyer och få nya kunskaper inom media. Efter flera år som självlärd kände jag att det var lämpligt att hitta en utbildning som passade. Mediekreatörsprogrammet gav mig insyn i närliggande yrken samt var och hur bilderna kan användas. Det har hjälpt mig att kunna leverera passande och anpassade bilder. Min vision är att, inom en snar framtid, kunna livnära mig enbart på mitt fotograferande, säger Niklas.

En annan sak som han tar med sig från utbildningen är förmågan att arbeta tillsammans i grupp mot ett gemensamt mål.

- Även om jag jobbar själv just nu så måste jag kunna jobba tillsammans med företag för att nå deras vision. Tiden på Linnéuniversitetet gav mig också kunskap i hur jag kan använda objekt, form och färg i en bild för att med hjälp av det kunna framhäva och berätta något i bilden. Det jag vill säga till någon som funderar på att gå i mina fotspår är att studera något som kan stärka upp ens svagare sidor om man vill driva eget företag, avslutar Niklas.