Böcker i bokhylla

Ny bok: Bäst är det mänskliga – Samtal kring skönlitteratur med barn och ungdomar

Kanske går det att förstå hur fler lockas till läsning genom att ta reda på vad läsarna upplever? Den här boken visar vad man lär sig genom att samtala om litteratur och läsning med barn och ungdomar.

”Det började med att jag av barn i min närhet blev tillsagd att läsa olika böcker. Jag gjorde så och vi pratade om berättelserna. Ibland hade jag inte fattat någonting, jag var alldeles för korkad eller vuxen för att förstå. Jag frågade vad det var som läsaren upplevt och tänkt kring boken, och det som berättades har jag skrivit ner, återberättat, reflekterat över: Varför läser de här barnen, vad är det som de säger om sin läsning och om litteraturen? Varför är den viktig för dem?” Läsarna som här berättar befinner sig i tioårsåldern och upp till den allra första tiden efter tonåren.

Bokens författare

Martin Hellström är lektor i litteraturvetenskap vid Linnéuniversitetet, där han undervisar om barnböcker, boksamtal och litteraturförmedling. Han har tidigare skrivit om exempelvis Astrid Lindgren i Pippi på scen och boken Mariagripelikt om Maria Gripe. Martins texter kan också läsas i Dagens Nyheter, där han återkommande deltar med krönikor och litteraturkritik.

Mer information om boken