mossbeklädd stubbe i skogen.

Skogsvistelse på recept? Nytt projekt undersöker hälsoeffekterna av att bo i skogen

Hur påverkas vår hälsa av att få komma ut och bo nära naturen? Det ska forskare från Linnéuniversitetet ta reda på i ett nytt forskningsprojekt tillsammans med tre lantligt belägna hotellanläggningar.
– Vi vet idag att skogen är betydelsefull för oss människor. Men vi behöver mer kunskap om vad det är i skogen som är av betydelse, varför det har betydelse och hur, säger Susanne Knutsson, docent i vårdvetenskap och en av forskarna i projektet.

Det finns flera hälsofördelar kopplat till att vistas i skogen. Det förbättrar till exempel immunförsvaret och minskar hjärt- och kärlsjukdomar, depression, ångest och stress.

– För 200 år sedan bodde 90 procent av människorna i Sverige på landet och idag är det nästan tvärtom. Många av dagens stadsbor har förlorat kontakten med skogen och därmed uteblir också skogens möjligheter, säger Susanne Knutsson.

I forskningsprojektet Skogens hälsofrämjande värden och effekter vill Susanne Knutsson tillsammans med forskarkollegorna Ulrica Hörberg och Johan Berg undersöka hur vår hälsa påverkas av att få komma ut och bo nära naturen. Målet är att utforska och beskriva människors upplevelser av skogen och dess betydelse för välbefinnande och hälsa. Medverkar gör tre lantligt belägna hotellanläggningar: Destination Möckelsnäs, Eriksberg Hotell & Safaripark samt Trakt Forest Hotel. Personer som deltar är de som vistats i ett skogsboende i några dagar.

Studerar hälsoeffekter av skogsboenden

Projektet består av flera olika studier. Den första handlar om stressmätning och riktar sig till besökare som bor tre dagar i naturen. Studien, som gäller personer över 18 år, bär en mätare som registrerar hjärtats arbete och mäter kroppens stress både före och under vistelsen. I andra studier kan besökare, från barn över fyra år, delta efter att ha bott en natt i ett skogsboende. Då handlar det mer om mjuka värden där besökaren utforskar upplevelsen och erfarenheten av sin natt i skogen.

– Projektet är unikt eftersom det undersöker den direkta kopplingen mellan boende nära naturen under en kortare tid och eventuella, direkta effekter på hälsan. Vem vet, kanske kan forskningsprojektet bidra till att skogsvistelser i framtiden kan skrivas ut på recept? säger Susanne Knutsson.

Mer information

  • Forskningsprojektet är ett samarbete mellan institutionen för hälso- och vårdvetenskap och institutionen för skog och träteknik vid Linnéuniversitetet och finansieras bland annat av Södra och IKEA.
  • Läs mer om projektet Skogens hälsofrämjande värden och effekter