Make Music Matter på Avicii Experience 24 maj 2023

Stark vårfinal för Make Music Matter!

Musiknätverket Make Music Matter! som drivs av Linnéuniversitetet tillsammans med Tim Bergling Foundation och Signatur – Insamlingsstiftelse för musikfrämjande, har haft en spännande vår med nätverksträffar och medverkan vid såväl Järva-veckan som Göteborg 400 år

Sedan starten i december 2020 har Make Music Matter! Let’s Co-Net avverkat hela 14 nätverksträffar med mycket varierat innehåll; många intressanta samtal, ny kunskap, lansering av ny forskning och inblick i nya digitala verktyg.

Från att tidigare ha varit ett skolprojekt liknar Make Music Matter! alltmer ett samhällsprojekt

Göran Nikolausson, initiativtagare till Make Music Matter!

Våren 2023 avslutades med en nätverksträff varje månad. Den 26 april var temat Komponera och kollaborera och vi gästades av musiklärare från olika delar av landet som delade med sig av hur de arbetar kollaborativt med sina elever. Forskare från Linnéuniversitetet presenterade också färsk forskning på ämnet. Dessutom medverkade fantastiska Amena, känd från Idol och som gästartist hos Håkan Hellström under hans Ullevikonserter.

Den 24 maj livesände vi från Avicii Experience i Stockholm. Temat var Musik och hälsa och vi fick ta del av en väldigt fin kunskapskonsert av Eva Bojner Horwitz, professor i Musik och hälsa vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Med hjälp av violinisterna Siri Sperling och Emma Alriksson föreläste hon om musikens betydelse för människan i alla livets olika skeenden. Detta tillfälle innehöll också paneldiskussion om kreativitet i musikaliskt skapande och om välmående med:
• Gunnar Bjursell, professor vid Karolinska Institutet
• Sofia Lilja, coach och föreläsare
• Klas Bergling, chairman vid Tim Bergling Foundation
• Sissela Nutley, doktor i kognitiv neurovetenskap vid Karolinska Institutet
• Göran Nikolausson, verksamhetsansvarig Make Music Matter!

Dessutom uppträdde artisterna Prince Prime & Claudia Kelley.

Sofia Lilja, Sissela Nutley och Klas Bergling
Sofia Lilja, Sissela Nutley och Klas Bergling under pandelsamtalet
Artisterna Prince Prime & Claudia Kelley
Artisterna Prince Prime & Claudau Kelley

Det blev en sådan fin stund inne på museet. Som vanligt livesände vi ut till musiklärare, och andra musikintresserade, över hela landet, men vi hade också publik på plats inne på museet.

Se alla bilder från sändingen 24 maj.

Vårens sista nätverksträff hölls på Campus i Växjö och bjöd på rapportlansering. Skolforskningsinstitutet kom på besök för att presentera ny systematisk forskningssammanställning om hur lärare kan stödja elevers musikaliska lärande. Forskningsresultaten visar bland annat hur sättet läraren kommunicerar med sina elever kan ha stor betydelse för deras lärande.

Slutspurt för våren 2023 blev medverkan vid Järva-veckan och vid Jubileumsdagarna Göteborg 400 år.
Två sammanhang vi är stolta att vara del av.

Musiken förenar och skapar förändring. Med Make Music Matter kan vi sprida hopp och ge röst åt de som behöver det mest. Låt oss genom musikens fantastiska värld skapa en meningsfull fritid och en ljusare framtid för alla.

Tony Malm, musikproducent och projektledare för Make Music Matter! Järvaveckan

Inför hösten 2023 planeras nya spännande event och skolprojektet Stories #ForABetterDay drar igång med en ny omgång. 

Make Music Matter! Stories #ForABetterDay är ett omfattande projekt där över 400 skolor från hela Sverige deltar. Projektet riktar sig till lärare som vill att deras elever ska få möjlighet att utveckla sitt skapande och ge dem verktyg att kommunicera sina tankar, känslor och idéer med musik eller andra uttrycksformer.

Så kul att träffa ungdomar som uttrycker sig själva genom musiken och som sprudlar av glädje över processen och prestationen. Det är härligt att se ungdomars självförtroende stärkas av sitt kreativt skapande. Där möjligheten och inspirationen finns där och då utvecklas vi!

Ann-Sofie Levén förste lärare i musik, Gillboskolan, Sollentuna