Stipendiehögtid vid Linnéuniversitetet!
Under fredagen arrangerade Linnéuniversitetet, tillsammans med Sparbanksstiftelsen Kronan, årets Stipendiehögtid på campus i Växjö. Sammanlagt delades 2 298 000 kronor ut till 60 stipendiater.
Såväl studenter, personal och alumner fanns representerade bland 2023 års stipendiater som uppmärksammades under fredagens ceremoni.
Högtiden inleddes med att Sparbanksstiftelsen Kronan på förmiddagen delade ut stipendier till ett sammanlagt värde av 450 000 kronor till 14 examensarbeten, skrivna av studenter på Linnéuniversitetet.
Efter stor gemensam lunch för samtliga stipendiater och deras gäster fortsatte sedan ceremonin på eftermiddagen med utdelning av Linnéuniversitetets övriga stipendier. Vicerektor för lärarutbildningarna, Hanna Palmér, hälsade välkommen och tyckte att fredagen var en extra bra och rolig jobbdag. Hon uttryckte även stor tacksamhet till alla givare och andra inblandade som gör dagen möjlig.
Ett nyinstiftat stipendium som vänder sig särskilt till studenter vid programmet Innovation through business, engineering and design är Thomas Carlzons stipendiefond. Thomas Carlzon var under sin tid som verkställande direktör för IKEA AB en betydelsefull person för utvecklingen av Växjö universitetet och senare Linnéuniversitetet. Han var känd som en hängiven ledare inom IKEA men också som mentor för chefer utanför företaget. På universitetet engagerade han sig särskilt i utbildningsfrågor.
Ett annat stipendium som delades ut för första gången var Linnéuniversitetets innovationsutlysning 2023 där fyra projekt erhöll 250 000 kronor vardera för att arbeta vidare med just sin innovativa idé och ges möjlighet att förverkliga den.
Titta in på Stipendiehögtiden:
Musikmakaren Elias Nilsson var ett uppskattat inslag under eftermiddagens stipendieutdelning. Elias framförde verk på flygel men tog även fram dragspelet och bjöd på fartfylld polka.
Hanna Ivanishena.
- Precis som vi sa förra året så är det en ynnest att få följa stipendiearbetet under året och få vara med under denna dag då allt kulminerar ut i en festlig härlig dag tillsammans säger Ida Willander, kvalificerad stipendiehandläggare & Christel Olsson, eventkoordinator och som också agerade konferencierer under eftermiddagsceremonin.
Linnéuniversitetets stipendier
Årets Alumn
Till en alumn som gjort framstående insatser inom sin karriär eller på annat sätt utmärkt sig som Linnéuniversitetet bedömer värdig att uppmärksamma.
Sophia Willander, förste vice ordförande, Polisförbundet.
Sophia är alumn från Polisprogrammet vid Linnéuniversitetet. Hon tog sin polisexamen 2004 men har även läst kurser inom ledarskap och polisiärt arbete efter sin examen. Sophia arbetar idag vid Polisförbundet där hon är förste vice ordförande. Hennes främsta drivkraft är att se till att poliskollegor runt om i landet har en så bra yrkesvardag som möjligt. Detta har bland annat har lett till fokus på en säkrare arbetsvardag för poliser och ett mer jämlikt ledarskap inom såväl Polismyndigheten som Polisförbundet. Sophia har varit en mycket viktig person för att bidra till att sätta polisyrket och polisutbildningen i fokus och har gjort många framstående insatser inom sin karriär. Vidare inspirerar hon kvinnor att välja ett mansdominerat yrke genom att föregå med gott exempel som en kommunikativ, kunnig och engagerad polis och fackligt förtroendevald som ofta syns i offentligheten.
Se film om Årets Alumn
Tomas Carlzons stipendiefond
Insamlade medel från Thomas vänner, kollegor och nätverk möjliggör att vi årligen under åren 2023–2025 kan uppmärksamma framgångsrika studenter på programmet Innovation through business, engineering and design.
Thomas Carlzon var under sin tid som verkställande direktör för IKEA AB en betydelsefull person för utvecklingen av Växjö universitetet och senare Linnéuniversitetet. Han var känd som en hängiven ledare inom IKEA men också som mentor för chefer utanför företaget. På universitetet engagerade han sig särskilt i utbildningsfrågor. Programmet Innovation through business, engineering and design hade exempelvisinte utvecklats utan Thomas starka drivkraft.
Stipendiat: Hannes Fransson
Summa: 15 000 kr
Irene och Bo Adolfssons stiftelse
Stipendiefonden baseras på parets testamente. Avsikten är att dela ut stipendier till begåvade, lovande och behövande studerande vid Linnéuniversitetet.
Stipendiater:
Julia Thorin
Hanna Mansfeld
Wilma Algotsson
Felicia Hellberg
Vilma Lindéen
Emmy Nilsson
Clara Vigstedt
Fanny Lindström
Summa: 50 000kr /stipendium
SOL-stipendiet
Ett stipendium till studerande på programmen inom området för språk och litteratur vid Fakulteten för konst och humaniora.
Stipendiater:
Vanessa Necevska – SPIK stipendiat - Språk, kultur och kommunikation
Hanna Ivanishena – SKK stipendiat- Språk och politik
Motiveringar:
Hanna Ivanishena läser tredje året på programmet Språk, kultur och kommunikation. Hon har avslutade kandidat- och magisterstudier i ämnet tyska med utmärkta resultat. Hanna är en utomordentligt begåvad student med nära nog perfekta kunskaper i flera språk. Förutom sitt modersmål ukrainska behärskar hon polska, engelska, tyska och numera även flytande svenska. Hon har visat hög ambitionsnivå och intresse för sina studier och hon har också på eget initiativ skaffat sig bred allmänbildning i andra humanistiska och konstnärliga ämnen såsom historia och musikhistoria. Vid sidan av sina studier har Hanna varit en uppskattad studentassistent i ämnet tyska. Hon har genomfört språkcaféer med tyskstuderande och varit mentor för yngre årgångardär hon gett stöd i grammatik och textproduktion under 2022. Detta arbete har varit till stor hjälp för nya studenter för att komma in i språkstudierna.
Vanessa Necevska går sista året i programmet Språk och politik (SPIK) och läser nu kandidatkursen i statsvetenskap. Sedan hon började på programmet med inriktningsspråket engelska har hon visat stor ambition och intresse för sina studier, vilket avspeglats i genomgående bra studieprestationer. Vanessa har varit engagerad i studentföreningen VISKA (föreningen för studenter på programmen Integration och Mångfald; Språk och politik; Språk, Kultur och Kommunikation). Dessutom har Vanessa utnämnts av Linnékåren som studeranderepresentant i flera organ på Fakulteten för konst och humaniora inklusive Fakultetsstyrelsen och inte minst som studeranderepresentant i SPIK:s programråd. Dessa organ bidrar på olika sätt till att utveckla och förbättra studenternas situation på Linnéuniversitetet. Till våren kommer Vanessa att göra sin sista termin på programmet och det är en praktikplats på svenska ambassaden i Skopje, Nordmakedonien som väntar.
Summa: 5000 per stipendium
Total summa: 10 000
Stiftelsen Werner von Seydlitz stipendier
Totalt tre stipendier delas ut; två för bästa examensjobb Skogskandidat och ett stipendium bästa examensjobb i Skog och träteknik högskoleingenjör vid Fakulteten för teknik.
Stipendiater:
Emma Dahlström & Gustav Zetterlund:
Uppdatering av skogsbruksplaner med laserdata - en studie om noggrannhet i skattningar av skogliga variabler
Sophia Opitz:
Uppskattning kring spridning av Phytophthora-skador i Söderåsens Nationalpark
Gustav Backlund:
Adaptiv styrning av tvärcirkulerande kanaltork - Analys och förutsättningar för adaptiv fuktkvotsberäkning och justering av torktid
Summa: 25 000 per stipendium
Tore Danielssons stipendium
Till framstående forskare vid Linnéuniversitetet
Stipendiater:
Mihael Dorn, docent, Institutionen för byggteknik, Fakulteten för teknik
Reza Hosseinpourpia, docent, Institutionen för skog och träteknik, Fakulteten för teknik
Wit Derkowski, docent, Institutionen för byggteknik, Fakulteten för teknik
Summa: 100 000 per stipendium
Nomineringar:
Michael Dorn är en framgångsrik forskare inom träkonstruktion. I sitt akademiska
arbete fokuserar han på att utveckla monitoreringssystem och beräkningsmodeller för att utforma, följa upp och bedöma teknisk prestanda hos nya och befintliga träkonstruktioner. Genom utveckling och tillämpning av fast inbyggda och mobila
monitoreringssystem har han byggt upp kunskap om fukt- och temperaturvariationer, rörelser och dynamiska egenskaper hos byggnader. Denna forskning är viktig för att kunna utvärdera nya, innovativa och hållbara byggnadssystem där träbyggnadsbranschen saknar längre erfarenhet. Det är viktigt att kunna följa upp antaganden under planeringsfasen, att kunna säkerställa byggnadens funktion under hela dess brukstid, och att tidigt kunna identifiera risker och minimera behovet av framtida reparationer. Genom externfinansierade projekt med en stark nationell och regional näringslivssamverkan har Michael byggd upp en forskargrupp som blivit en viktig del i Linnéuniversitetets profilering inom grön hållbar utveckling. Michael har publicerat 53 vetenskapliga tidskrifts- och konferensartiklar och hans forskning är väl förankrat i det internationella vetenskapliga samhället. Michael är dessutom programansvarig för högskoleingenjörsutbildning i byggteknik och även drivande i utveckling av forskningsbaserad utbildning på avancerad nivå inom byggteknik.
Wit Derkowski är sedan 2020 anställd som lektor i byggteknik med inriktning mot betongkonstruktioner. Han har på denna korta tid redan byggt upp en viktig forsknings- och utbildningsverksamhet i nära samarbete med regionala och internationella företag. Förutom betongkonstruktioner med tillämplig på nya och befintliga konstruktioner, fokuserar hans nuvarande forskning på att utveckla nya effektiva och hållbara bjälklagssystem i samverkan mellan betong, trä och stål, där en prototyp ska installeras i en byggnad under hösten 2023. Wit är engagerad i tekniska kommittéer och standardisering med fokus på dimensionering och säkerhet av byggnadskonstruktioner. Han är för närvarande expertmedlem i en arbetsgrupp inrättat av EU-kommissionen för att utforska potentialen för dekarbonisering inom byggsektorn, med fokus på infrastruktur för transporter som kommer vara en viktig del på vägen mot klimatneutralt byggande. Genom Wits engagemang som vice ordförande i fib (federation internationale du beton) har Linnéuniversitetet utökat sitt internationella nätverk. Hans aktiviteter är en viktig del i Linnéuniversitetets internationella renommé och ger ännu bättrade möjligheter till forskning och utbildning för många medarbetare och studenter. Wit har publicerat mer än 100 vetenskapliga tidskrifts- och konferensartiklar och hans forskning är väl förankrat i det internationella vetenskapliga samhället.
Reza Hosseinpourpia, docent vid institutionen för skog och träteknik, har under flera års tid arbetat för utvecklingen av forskningsområdet om att ta fram nya innovativa metoder och produkter för att ersätta fossilbaserade material med biobaserade material från skogen. Exempel är att modifiera björkträ för att bättre kunna använda det i träbyggnationer och att använda material från skogen för att skydda och stärka tallträ för fönsterkonstruktioner. Ett viktigt område är också att ta fram miljövänliga, biobaserade limmer för tillverkning av träskivor. I denna riktning har Reza nu också bidragit i arbetet för etablering av kompetenscentret BioGlue Centre, som ska skynda på arbetet med att ersätta de fossilbaserade lim som används idag inom möbel-, bygg- och förpackningsindustrin med miljövänliga material. Detta arbete görs i samarbete mellan LNU, SLU, KTH och industrin - och samverkan med industrin; regionalt, nationellt och internationellt - är något Rezas forskning präglas av. Hans forskning möjliggör då att kontinuerligt fånga upp de frågeställningar industrin står inför samt att fortlöpande pröva nya forskningsresultat och metoder i autentiska industriella miljöer.
Linnéuniversitetets innovationsutlysning 2023
- Nathan van Wyk och Mark Dopson för deras projekt:
Valorisation of magnesium and sulfur waste streams - Emma Bergström och Anna Bratt för deras projekt:
Interaktiv högläsning för alla! - Fredrik Ahlgren. Johan Leitet, Niklas Emevi, Viktor Olofsson, Tobias Ohlson och David Mozart för deras projekt:
Srcful- Accelerera utbyggnad av förnybar energi - Peter Lerman och Gerard Scheeper för deras projekt: Termografi för styrning av sågverkens torkningsprocesser
Summa: 250 000 / projekt
Rostadstipendiet
Rostads Minnesfond – Delas ut till lärarstudenter i Kalmar med syfte att stimulera internationalisering och sätta studenters utbildningsinsatser i fokus.
Stipendiater:
Per Olsson - Ämneslärarprogrammet - ingång historia. HT22
Saga Gustavsson - Grundlärarprogrammet - F-3. HT20
Sofia Lingersjö - Grundlärarprogrammet - 4-6. HT20
Per Bjurenius- Grundlärarprogrammet - fritidshem. HT21
Jacob Nilsson - Grundlärarprogrammet - fritidshem. HT21
Totalt stipendiebelopp är 17 000
DLPs internationaliseringsstöd
Till lärarstudenter som genomför sin verksamhetsförlagda utbildning utomlands (Tanzania).
Stipendiater:
Saga Gustavsson - Grundlärarprogrammet - F-3. HT20
Per Bjurenius- Grundlärarprogrammet - fritidshem. HT21
Jacob Nilsson - Grundlärarprogrammet - fritidshem. HT21
Summa: 2000/ stipendiat
Sparbankstiftelsen Kronans stipendieutdelning
Sparbanksstiftelsen Kronan delar varje år ut stipendium till framstående examensarbeten vid Linnéuniversitetet, Blekinge Tekniska Högskola och Högskolan i Halmstad. Stipendiet gäller C- eller D-uppsats minst (15hp) som är skrivna under gångna läsåret (höstterminen 2022 eller vårterminen 2023). Arbetet ska visa prov på hög kreativitet - ny teknik - praktisk relevans- teknisk nytta - affärspotential - nyföretagande eller stor samhällsnytta inom välfärd, hälsovård och offentlig sektor.
Stipendier 50 000
Elise Tran och Linda Nguyen
Handledare: Jenny Roth
Förekomst av Acanthamoeba och Pseudomonas aeruginosa i simbassänger och badplatser i Kalmar med omnejd: En pilotstudie
Mariano Thomas Langer
Handledare: Miguel Salinas och Yan Ki Lee
Winter Blues is Old News: Creating the conditions to recognize our dependency on natural light cycles and prevent Seasonal Affective Disorder (SAD)
Anton Göransson
Handledare: Karin Larsson
Teknik på fritids - eller fritidsteknik? -Ett utvecklingsinriktat arbete om hur elevers intresse för teknik kan utvecklas
Simon Röstedal och Carlo Assaf
Handledare: Sharafat Ali
Åtgärder för minskade utsläppskostnader: En förstudie till försorteringsanläggning för utsortering av plast
Stipendier 25 000
Ida Sjöstrand och Johanna Pettersson
Handledare: Martin Kvist
Från ord till handling?: En kritisk diskursanalys om hur våldsutsatta kvinnor och deras hjälpbehov framställs i statliga propositioner
Elin Bäcklund och Isa Persson
Handledare: Leif Nilsson
Det komplexa närvarofrämjande arbetet: Ur ett specialpedagogiskt perspektiv
Måns Elmstrand och Isak Petersson
Handledare: Izudin Dugic
Sågklasser och dess påverkan på virkeskvalité
Lo Larsson
Handledare: Monika Filipsson
Assessing PFAS in Water and Fish: Unveiling Abundance, Sources, and Human Exposure Pathways: A Comprehensive Case Study Exploring the Impact of PFAS in a Local Watershed in Kalmar
Adam Berggren Turesson och Alex Holmberg
Handledare: Samir Khoshaba
Optimization of design efficiency by implementing Design for Excellence: A Case Study for Optimizing Rottne Industri AB:s current harvester cabin production
Hannes Örberg Kätterer
Handledare: Magnus Boström
Sjösäkerhet i en digitaliserad sjöfart: En studie om effekter på sjösäkerheten i en framtida digitaliserad sjöfart
Freddy Tönnesen
Handledare: Sharafat Ali
Nitridation of Lithium Silicate Phosphate Glasses for Application as Solid Electrolyte: A Material Properties Study
Louise Andersson och Sebastian Müller
Handledare: Erik Rosell
Business Incubators: Wind Turbines of Entrepreneurship?: A qualitative study on University Business Incubators
Mikael Bergh och Sophie Strugholz
Handledare: Soniya Billore
Artificial Intelligence: From Data to Insights: Artificial Intelligence in Digital Transformation Strategies in the Semiconductor Industry
Lisa Björkegren och Veronica Nässlander
Handledare: Sandhyia Goolaub
Unpacking Fast Fashion E-tail Returns: A Qualitative study of Environmental Awareness in Return Behaviors of Fast Fashion E-tail
Samtliga arbeten finns för läsning i DiVA (Digitala Vetenskapliga Arkivet)
Sparbankstiftelsen Kronans Stipendiekatalog 2023