Swedish Red Elephant

Musikduon skapade låt inspirerad av demokratiforskning

Swedish red elephant är en låtskrivarduo från Växjö som under vintern 2022-2023 har haft residens på Linnéuniversitetet. I sitt projekt har de musikaliskt tolkat arbetet inom Kunskapsmiljö Linné – En ifrågasatt demokrati. Resultatet blev låten Anybody Out There? och idag släpps musikvideon.

Så här berättar Swedish red elephant-medlemmarna Louise Lindenger och Håkan Persson om sina tankar kring låten som är resultatet av duons samarbete med Linnéuniversitetet:

– Vi fann mycket inspiration i att jämföra hur Europas demokrati har utvecklats de senaste 100 åren till att bli den demokrati vi har idag och hur samtiden präglar oss och hur vi tänker, till exempel genom sociala medier. Det har aldrig varit så lätt att uttrycka sin åsikt, samtidigt som det blir fler röster därute och svårt att veta vem man ska lyssna på. Vad är sanning, vad är lögn och vad är yttrandefrihet?

Duon beskriver låtens sound som mystiskt och episkt, med en mix av elektroniskt och orkestralt, något som inspirerats av temat:

– Det finns ju en del mörka aspekter kring temat och vi tror att vi hamnade i ett visst mood när vi arbetade med projektet. Vi har aldrig tidigare arbetat med musik på det här sättet, när man sätter sig in i forskning för att sen ha kreativ frihet att skapa något utifrån inspirationen som man fått av all information.

Swedish red elephant är verksamma internationellt med utgångspunkt i Växjö. De träffades under sin utbildning på Musikproduktionsprogrammet på Linnéuniversitetet 2011 och har sedan dess byggt upp en kreativsfär och kompetens med andra musiker.

Mer information:

Artist in residence Linné är en verksamhet där konstnärer bjuds in för att samverka med forskare eller forskargrupper vid Linnéuniversitetet. Läs mer på vår hemsida: Det kulturella universitetet: Artist in residence.

Kunskapsmiljö Linné: En ifrågasatt demokrati är en tvärvetenskaplig miljö för att bidra med idéer, mötesplatser och ny kunskap för att möta de utmaningar som den svenska demokratin står inför idag, med syftet att demokratiska värderingar ska få en starkare förankring bland medborgarna.