12 timmars IoT livesänding

Tolv timmars IoT & AI-äventyr vid Linnéuniversitetet!

Vad är egentligen IoT? Hur funkar AI? Onsdagen den 21 juni öppnade Linnéuniversitetet ett fönster in i verkligheten.
Under tolv timmar kunde studenter och andra intresserade följa med på länk. Vissa anslöt en stund, vissa kom och gick under dagen och vissa följde med från början till slut. Totalt deltog omkring 700 personer digitalt.

Dyk in i Framtiden - 12 timmars IoT & AI-äventyr vid Linnéuniversitetet -  hade evenemanget fått som titel. Och så var det – en framtidsresa på ett halvt dygn där vi fick följa med Fredrik Ahlgren och Johan Leitet, vid Institutionen för datavetenskap och medieteknik, och deras kollegor på en jobbdag fylld av allt från 3D-modellering och sensorutforskning på båten MS Dessi till fikapauser, bilresor, pod-inspelning, digital rundtur på universitetsområdet och besök i Linnéuniversitetets Business Lab. Rektor Peter Aronsson anslöt live från en flygplats någonstans ute i Europa för att prata möjligheter och utmaningar, Fredrik gick på walk and talk (se bilden ovan) med Christoffer Carlsson Schött, digitaliseringsledare vid Kalmar Kommun, och vi fick följa med Tobias på simtur. En händelserik dag med mycket spännande innehåll med andra ord.

Dagen avslutades med after work och öppen föreläsning om Generativ AI på restaurang Zegel, vilket drog många intresserade. Under denna timme fick besökarna verkliga exempel vad som händer när gränserna mellan människa och maskin suddas ut allt mer och hur man kan använda AI för att skapa såväl text som foto samt hur man kan få AI till att skapa den rätta quizen.

Hela evenemanget vände sig främst till studenter vid kursen Introduction to Applied IoT.  Det är fjärde året som kursen ges vid Linnéuniversitetet och tredje året som studenterna bjuds in till en hel dag av livesändning.

 - Vi vill bjuda in studenterna till att träffa oss i vardagen bakom kulisserna, människorna bakom, inte bara som lärare, vilket inte är så vanligt, säger Fredrik Ahlgren, som är en av dem som ligger bakom kursen.

Lärare från olika delar av världen är knutna till kursen, i år finns lärare från såväl Tyskland och Spanien som Harvard i USA. Kursen ges digitalt på distans under fem veckor och är på grundnivå så alla som vill kan söka; allt från förskollärare till biologer och ingenjörer.

 - Vi har också många studenter i kursen som är ganska så överkvalificerade säger Fredrik med ett skratt. De söker för att de är genuint intresserad av ämnet men blir också som extra lärare för de andra. Vi har skapat en community snarare än en kurs och det känns riktigt bra avslutar Fredrik.

Se hela evenemanget i efterhand här.

Internet of Things (IoT) är ett system av sammankopplade datorenheter som kan överföra data över ett nätverk. IoT-tekniker inkluderar datorenheter som kan styras via smartphones eller datorer. Antalet uppkopplade enheter i världen ökar ständigt. Vi kan ansluta och styra enheter som kaffebryggare, smart-TV, kylskåp, tvättmaskiner, lampor och nästan allt annat du kan tänka dig.