Zelenskyj  på bild och publik

Ukrainas president Zelenskyj talade till Linnéuniversitetets studenter och personal

Via videolänk talade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj direkt till studenter och personal vid Linnéuniversitetet och övriga universitet som ingår i den europeiska universitetsalliansen EUniWell (Europauniversitetet för välbefinnande). Hans budskap var lika kort som tydligt – vi ska fortsätta kämpa för vår frihet!

Med anledning av Europadagen var EUniWell under tisdagen värd för ett virtuellt evenemang med fokus på fred, enighet och solidaritet med Ukraina.

Efter inledningstal av professor Volodymyr Bugrov, rektor vid Taras Shevchenko University of Kyiv och EUniWells styrelsordförande, professor Beatrix Busse lämnades ordet till presidenten på storbildskärmen.

Enkelt klädd i mörk collegetröja med Ukrainas riksvapen i vitt på bröstet, talade president Zelenskyj om det pressade läget i Ukraina. Han berättade bland annat om utmaningarna som både nationen och Taras Shevchenko National University of Kyiv, som drabbats hårt av Rysslands invasion, utstår just nu.

– Ur rädsla föds också mod. Rysslands invasion av Ukraina är en påminnelse till hela världen om att det krävs mod för att stå upp mot och stoppa det fasansfulla som sker, sa president Zelenskyj.

Han berättade också om hur Ukrainas invånare, trots upprepade granatattacker och flyglarm, på något sätt ändå lyckas hålla drömmen om ett enat Ukraina i frihet vid liv.

Efter president Zelenskyjs tal fick varje lärosäte ställa varsin fråga. En av frågorna som ställdes var vad Europa kan göra för att fortsätta stödja Ukraina.

– Idag är det Europadagen och Ukraina känner sig mer enat med Europa än någonsin. Så fortsätt visa ert stöd. Fortsätt kämpa för friheten. Inte på slagfälten, men tillsammans, som européer.

Hela sändningen går snart att se i efterhand via denna sida. Länk kommer så fort den är publicerat.