Installandi 2024

Rekordmånga gäster var med och firade Akademisk högtid

Årets Akademisk högtid hade Carl von Linné som genomgående tema och röd tråd. Linnés valspråk är "Förundra dig över allt, också det mest alldagliga". Det var också med dessa ord som rektor Peter Aronsson öppnade årets högtidsceremoni.

Hela högtidsveckan har gått i Linnés anda med permanenta och tillfälliga utställningar och samtalsserien LinnéTalks. Även blomsterdekorationerna höll samma tema och visade upp växter, blommor och blad i förvandling över fyra årstider.

– När nyfikenheten spirar, kommer sökandet efter systematik och ordningen bakom fenomenen. Idag firar vi akademins samlade insatser över tid. I synnerhet under året i form av att 40 000 studenter ökat sin bildning och sina förmågor på våra program och kurser inom hela vår bredd och våra styrkeområden. 1 256 publicerade artiklar är fler än någonsin, en lång rad värdeskapande samarbeten, donationer och externa bidrag på nivåer vi aldrig sett tidigare, sa rektor Peter Aronsson i sitt öppningsanförande och påminde om att Akademisk högtid handlar om att hylla några av de främsta representanterna i detta.

Sammanlagt installerades tio professorer och 31 doktorer promoverades. Sågverksentreprenören och tidigare Vida-VD:n Christer Johansson, promoverades till hedersdoktor vid fakulteten för teknik och fick ta emot diplom, doktorsring och hatt.

Promovendi

Hedersutmärkelser

Fyra medarbetare fick ta emot Linnéuniversitetet hedersutmärkelser för framstående insatser inom akademien och Stephen Hwang, Linnéuniversitetets tidigare rektor, tilldelades Linnéuniversitetets medalj som går till personer som gjort särskilda insatser för universitetet.

Växjö och Kalmar kommuner delar varje år ut Stora Linnéstipendiet. Priset på 500 000 kronor ska stödja Linnéuniversitetets forskning inom hållbar ekologisk utveckling. Årets pristagare Björn Lindenberg, forskare vid institutionen för matematik, fick stipendiet för sitt projekt "AI-algoritmer för ett klimatsmart lantbruk”.

Middag och underhållning

Efter avslutad ceremoni bjöds det till högtidsmiddag på campus med efterföljande dans i Växjö för nästan 500 inbjudna gäster.

– Det är rekord. Aldrig tidigare har vi haft så många till bords här och det är fantastiskt roligt att så många som ville vara med och fira detta med oss. Det fick till följd att underhållningen genomgående fick framföras från omkringliggande trappor och balkonger, vilket i slutänden blev riktigt lyckat, sa Linnéuniversitetets eventkoordinator och ceremonimästare Nanny Fransson.

Tal till doktorerna hölls av Bodil Petersson, dekan vid fakulteten för konst och humaniora och professorstalet hölls av Andreas Nordin, professor i pedagogik.

För underhållningen stod de klassiska violinisterna och tillika unga bröderna Christian, 18 och Daniel Iourtchik, 15. De spelade verket Navarra av Pablo de Sarasate, ackompanjerade av pianisten Elena Vozniuik.

Det kvinnliga blueskollektivet Ladies Got The Blues framförde Can't Let You Go av Sugar Pie DeSanto.

Ceremonin inleddes med Linnés festmarsch, framförd av Lyckå Brasskvintett.