Alumnreportage: Prästen Elin skriver böcker om fantasy och skräck
Parallellt med sitt arbete som präst läser Elin kurser i kreativt skrivande på distans vid Linnéuniversitetet. Genom att läsa kurserna har hon utvecklats som skribent och hon har hittills gett ut två böcker i olika genrer, en skräckroman för vuxna och en urban fantasy för ungdomar. Just nu väntar en barnbok på att hitta hem på rätt förlag.
Elin jobbar som präst i Svenska kyrkan i Nederluleå församling, med arbetsuppgifter som dop, vigslar och begravningar. Hon driver också ett eget företag, där hon får utlopp för sitt skapande.
– De kreativa kurserna hjälper mig i mitt yrke som präst - som ju innebär en hel del skrivande. Jag har också en enskild firma där jag har författarsamtal, författarbesök samt att jag lektörs- och redaktörsläser andras bokmanus, inför att det ska skickas till förlag. Allt för att hjälpa författaren att höja kvalitén på manuset, berättar Elin.
Hon erbjuder också hjälp till andra i deras skrivprocesser och manusutveckling, något som hon lärt sig genom sina studier.
– Jag har med mig kunskaper i att ge och ta emot konstruktiv kritik och respons på texter. Ska du skriva böcker med ambitionen att bli utgiven, så är det nödvändigt att kunna låta andra läsa och respondera på det du har skrivit, säger Elin.
Efter att tidigare ha läst kortare kurser, så är nu Elin tillbaka på Linnéuniversitetet med målet att ta ut en konstnärlig kandidatexamen i kreativt skrivande. Att plugga på distans samtidigt som hon arbetar är något som hon uppskattar.
– Det är jättekul, och något jag gör parallellt med mitt jobb plus att jag är mamma. Mitt skrivande får jag in under pauser och på kvällar när barnen lagt sig. Min arbetsprocess är rätt kaotisk, jag skriver alla scener jag vill skriva, sen pusslar jag ihop allt i rätt ordning och skriver ihop det till en helhet, beskriver hon.
Elin hittar sin inspiration i möten med andra människor och av naturen och kulturen i Norrbotten där hon bor. Nordisk mytologi och folktro är något som drar igång hennes fantasi och speglas i hennes böcker.
– Jag har skrivit tre böcker varav två blivit utgivna på traditionellt förlag. De utgivna böckerna är Likfarmen som är en skräckroman för vuxna och Kamera Obskyra som är en urban fantasy med skräckinslag skriven för ungdomar och unga vuxna. Den tredje, som är en barnbok, letar fortfarande efter förlagshem.
Elin berättar att hon bara har positiva erfarenheter av att plugga på Linneuniversitetet.
– Lärarna på kurserna har varit så professionella och duktiga på att lyfta fram det bästa i mina texter och varit måna om att jag ska utvecklas i mitt skrivande.
Hennes tips till befintliga studenter är att inte känna sig låsta av sin examen i framtiden och att fortsätta utveckla sina intressen och färdigheter.
– Det finns många kurser på Linnéuniversitetet som jag ska försöka läsa i framtiden även efter att jag tagit ut min kandidatexamen, till exempel kursen att skriva barnlitteratur, avslutar Elin.