Sara tittar in i kameran, svartvit bild

Alumnreportage: Sara är engagerad lärare och nyutgiven författare

Läraren Sara Lundin utbildar dagligen barn och unga, nu öppnar hon även dörren till att lära ut genom böcker. Nyligen släpptes hennes första bok, en faktabok för barn som handlar om istiden.

Saras resa till sitt nuvarande yrke har varit fylld av erfarenheter. Det råder inga tvivel om att läraryrket är ett mångfacetterat och utvecklande yrke.

– Jag studerade på lärarutbildningen på Linnéuniversitetet och tog ut min legitimation 2014. Efter examen arbetade jag först som lärare i svenska som andraspråk och var då även ansvarig för att ta emot nyanlända. Därefter har jag arbetat på olika skolor där det gemensamma har varit just det mångkulturella, säger Sara. Idag jobbar jag som mellanstadielärare i en årskurs fyra på en mångkulturell skola. Förutom det är jag ansvarig för en mångfaldsgrupp som arbetar med frågor som människors lika värde, sexualitet och etnicitet. I mitt yrke ingår även sedvanliga läraruppgifter som planering, dokumentation och analys, pedagogiska luncher, rastvakter och konflikthantering. Fokus ligger också mycket på relationsbyggande och språkutvecklande arbetssätt, något som jag upplever är extra viktigt på mångkulturella skolor med tuffare socioekonomiska upptagningsområden, fortsätter hon.

Genom sitt yrkesliv har Sara ständigt utvecklats, både inom läraryrket men nu även genom att använda sina kunskaper och sitt intresse för språkutveckling och bild till att släppa en faktabok för barn.

– Jag var från början legitimerad lärare i svenska, engelska, matematik och tyska. Under tiden jag arbetat har jag även utökat min legitimation med svenska som andraspråk och bild. Nu har jag kommit till ett stadie i min lärarkarriär där jag vill använda min kompetens på ett annat sätt, kanske som bibliotekspedagog, bildlärare eller i en mer språkutvecklande roll, förklarar Sara.

Sin faktabok om istiden beskriver Sara som mysig, igenkännande och spännande.

Sara står vid bord med sin bok

Sara vid sin bokrelease!

– Förra året beslutade jag mig för att skriva och illustrera en faktabok för barn om istiden och nu i mars gavs den ut tillsammans med Idus förlag. Boken heter ’Ilse och istiden’. Den handlar om Ilse som ger sig ut i snön tillsammans med sin pappa som är arkeolog och sin storebror Ivar för att leta efter spår av den förra istiden. Boken är full med ulliga elefanter, jättegrytor och stora stenar som flyttar på sig. Jag vet hur spännande historia kan vara samtidigt som det kan vara supersvårt för barn att förstå ibland. Jag tror att det är viktigt att barn kan relatera till fakta på ett enkelt och roligt sätt när de utforskar världen omkring sig, säger Sara.

Tiden på Linneuniversitetet och utbildningen tänker hon på som positivt och lärorik.

– Tio år senare bär jag fortfarande med mig tips och inspiration från min verksamhetsförlagda utbildning, min utbildning gav mig förutsättningar för att lyckas i läraryrket, säger Sara.

När det gäller råd till blivande lärare delar Sara visdom från sina egna erfarenheter.

– Var snäll mot dig själv och lita på din magkänsla, uppmanar hon. Bygg relationer, känn ingen prestige och var öppen för samarbete med andra professioner. Du kommer att göra skillnad för någon på riktigt!

Framsidan av boken Ilse och istiden

Ilse och istiden