I montern visas trädstubbar med trådar

Designprojektet "What Has Been, Is, and Could Be" vill förändra synen på naturen

Studenter från programmet Design + Change medverkar på Stockholm Furniture Fair med utställningen ”What Has Been, Is, and Could Be".
Med skogen som exempel bjuds besökarna in till dialog om vår relation till naturen.

Genom visualisering visar studenterna kommunikationen som händer i skogen, eller snarare den kommunikationen som hämmas på grund av vår mänskliga påverkan på naturen. 

– Det första man ser är att något saknas, vilket ger en känsla av sorg över något som gått förlorat. Men genom att ha en dialog med publiken vill vi förvandla känslan av sorg till något annat, hopp. Hopp för hur framtiden kan se ut, hopp över hur vi kan samexistera med naturen, beskriver Amanda Mattison, student på programmet.

Tankarna är att kunna bidra till förändring med design.

– Genom att använda design som ett verktyg får vi en plattform där man kan prata om viktiga ämnen, och dessa dialoger kan öppna upp för nya perspektiv och tankar om hur vi kan bidra till en bättre framtid, fortsätter Amanda. 

Se bilder från vernissagen

Med utställningen vill studenterna belysa behovet av att omgestalta vår relation med skogen och att det kan finnas fler former av kommunikation i naturen än vi är medvetna om.

– Vårt mål är att skapa hopp om att i framtiden samexistera med naturen, genom att vi ser skillnaden mellan "att vara i naturen", den natur som omger oss, och "att vara av naturen", den natur som är oss och som vi är, menar hon. 

Projektet har gjorts inom kursen design och pedagogik och pågått i tio veckor. Nu ser gruppen fram emot att representera sin utbildning och få visa upp dessa veckors hårda jobb.

– Vi är väldigt stolta över hur hela gruppen har samarbetat och hur professionella vi varit i vårt engagemang för att skapa ett bra projekt. Vi är glada över att få visa upp det på Stockholm Furniture Fair, avslutar Amanda. 

Här berättar studenterna om utställningen