William Hogland med gäster

Eco-Tech 2024 - med globalt fokus på Östersjöns miljöutmaningar

Den fjortonde upplagan av Linnéuniversitetets internationella vetenskapliga konferens Linnaeus Eco-tech har för första gången arrangerats utanför Sverige. Konferensen, som i år inriktades på vetenskapliga aspekter kring luft, vatten och jord-föroreningar, hölls vid Latvia University of Life Sciences and Technologies 19-22 september.

Ulyana Muñoz Acuña
Ulyana Muñoz Acuña

Linnaeus Eco-Tech har varit en akademisk tradition vid Linnéuniversitetet i Kalmar vartannat år sedan 1997 och initierades av professor William Hogland.

Ett av konferensens viktigaste mål är att uppmuntra forsknings- och utbildningssamarbete mellan länderna i Östersjöregionen för att uppnå långsiktig hållbarhet.

Miljöutmaningarna har blivit alltmer synliga i takt med att de har gått från att vara mer av lokal och regional karaktär, till att nu även vara en global angelägenhet.

 

Eco Tech är inte längre bara av betydelse för länderna runt Östersjön och har därför öppnats för deltagare från hela världen.

Österjön är en global angelägenhet

– Östersjön tillhör fortfarande de mest förorenade områdena i världen. Det här var ett viktigt tillfälle att utbyta information och diskutera de senaste trenderna mellan erfarna och men också med yngre mer oerfarna forskare som måste ta vid. Och det är just därför som det är så viktigt att det finns en global angelägenhet i konferensen, sammanfattar William Hogland.

De primära målen är att främja tvärvetenskapligt samarbete, öka medvetenheten om vikten av hållbarhet och genomföra praktiska åtgärder för att minska miljöpåverkan inom det biomedicinska området.

Flera av presentationerna var relaterade till två av Linnéunversitetets pågående internationella projekt ROOTS och PROMISE, som båda drivs av Ulyana Muñoz Acuña och William Hogland. Presentationerna handlade om sanering av miljön efter jordbävningar, översvämningar, industrikatastrofer, bränder och luftutsläpp.

Fakta

ROOTS - målet med projektet är att utveckla effektiv sanering för en hållbar rening av land, vatten och luft i Östersjöregionen efter miljökatastrofer.

PROMISE - hållbart samarbete mellan biomedicinsk forskning och miljöforskning för ökat välbefinnande och miljöansvar. Detta samarbetsprojekt syftar till att integrera miljömässig hållbarhet i biomedicinsk forskning och utbildning samt till att ge forskare, studenter och akademiska institutioner möjlighet att anta hållbara metoder och därigenom mildra miljöångest och främja allmänt välbefinnande.

– ROOTS syftar till att utveckla effektiva bioremediella tekniker för hållbar återhämtning av mark, vatten och luft efter miljökatastrofer som till exempel kriget i Ukraina. PROMISE handlar om hållbart samarbete mellan biomedicinsk forskning och miljöforskning för ökat välbefinnande och miljöansvar, säger William Hogland.

Mer tvärvetenskaplig forskning behövs

Även potentiella framtida områden för tvärvetenskapligt samarbete med miljövetenskaperna lyftes. Bestämning av specifika giftiga föroreningar som används i forskning som till exempel PFAS, mikroplaster och tungmetaller ansågs vara av stor vikt.

– Det krävs identifiering av praktiska åtgärder och processer för att minska miljöpåverkan och då också relaterad till global uppvärmning inom det biomedicinska området. Här behövs mer tvärvetenskaplig forskning, konstaterar William Hogland.

Eco-tech 2024 arrangerades i Jelgava i Lettland av lektor Ulyana Muñoz Acuña, professor William Hogland i samarbete med Latvia University of Life Sciences and Technologies. 116 deltagare fanns på plats och dessutom deltog många on-online från Syd- och Centralamerika, Europa samt länder som Iran och Nepal. Gäster från Ukraina var speciellt inbjudna att delta och göra presentationer.