Olympiska ringar

Expertlista - OS i Paris 2024 ur olika perspektiv

I sommar är det dags för OS i Paris. Utöver själva idrottandet och det rent sportsliga finns det många olika ingångar och perspektiv i den journalistiska bevakningen och här har vi sammanställt en lista över forskare vars expertis kan belysa OS ur många olika aspekter.

Är du forskare vid Linnéuniversitet och önskar vara med på listan? Kontakta pressansvarig Ulrika Bergström

Idrott och nutrition

Anna Melin
Idrottsnutrition och relativ energibrist. Anna är en av de forskare som ingår i SOK:s satsning på forskning kring energibrist och ätstörningar inom svensk elitidrott.

Fysiologi, extremsport, träning och skador

Jesper Augustsson
Docent i idrottsvetenskap och specialistsjukgymnast med inriktning idrottsmedicin, undervisar i träningslära, styrketräning och idrottsmedicin (rekonstruktion av främre korsband i knäled). Forskar om styrketräning ur ett hälsofrämjande perspektiv och hur styrketräning används vid rehabilitering av olika skador och sjukdomar.

Anna Hafsteinsson Östenberg
Idrottsmedicin, fysisk aktivitet och hälsa, samt prevention och rehabilitering av idrottsskador. Tidigare svensk mästare och innehavare av svenskt rekord i diskus.

Sofia Ryman Augustsson
Idrottsvetenskap med särskilt forskningsintresse inom idrottsmedicin och riskfaktorer för (knä)skador hos unga kvinnliga idrottare.

Tom Danielsson
Adjunkt i idrottsvetenskap och själv triatlet som forskat på hur kroppen reagerar vid extrema påfrestningar. Han har bland annat studerat effekterna på deltagarnas hälsa efter ett Ironman där han själv också varit en av deltagarna i studien.

Träning och graviditet

Sofia Tallhage
Barnmorska och doktorand inom hälsovetenskap med inriktning reproduktiv hälsa. Arbetar kliniskt på förlossningsavdelning och kan svara på frågor om träning och graviditetet.

Coachning och ledarskap

Carl-Axel Hageskog
Professor i idrottens ledarskap med mästerskapscoaching som expertområde. Landslagscoach för Sveriges tennisherrar vid fyra olympiska spel och jobbar idag för Norges olympiska kommitté. Har tillsammans med professor Per Gerrevall skrivit boken När allt står på spel.

Juridik

Graham Butler
Professor i juridik vi institutionen för rättsvetenskap som kan svara på frågor om juridiska aspekter av sport.

Sidan uppdateras löpande