Jorge Luis Zapico och Sanna

Teknik kan göra odling ännu roligare

I projekten HPC för SMF och IoT för SMF 2.0 arbetar vi nära de företag som behöver stöd på sin digitala utvecklingsresa. För att lära känna företaget bättre besöker vi gärna företaget och de får möjlighet att beskriva sin arbetsvardag och vi en bättre förståelse för deras behov och utmaningar.

Tidigare under våren presenterades projektet IoT-lab för SMF under Destination Åsnens vårmöte, under denna träff kom projektkoordinatorn Elin Gunnarsson i kontakt med Sanna Lundgren. Sanna driver tillsammans med sin man Daniel företaget Monokultur som odlar amerikanska blåbär i Åsnenområdet.

Förra veckan gjorde Elin tillsammans med Laure Fournier och Jorge Zapico ett besök på deras gård. Sanna gav en rundtur, visade de olika blåbärsodlingarna och beskrev hur de arbetar idag.

Temperatur och jordens fuktighet är viktiga faktorer vid odlingen, och i dagsläget är det svårt att ha koll på dessa faktorer, därför har de funderat på om det finns några effektiva tekniska lösningar.

Blåbärsbuskar är lätt att odla, bara man ger buskarna det som de önskar. Till exempel vattnar vi så mycket som vi tror passar buskarna, baserat på litteratur, det vi lärt oss från andra odlare och hur plantorna verkar må. Men tänk om vi kunde mäta fuktigheten kring plantans rötter. Då hade vi haft data att förlita oss på, som gör att vi tex. inte behöver sticka ner fingrarna kring rötterna under de månader vi vattnar.

Sanna Lundgren

Under rundturen kunde Jorge ge förslag på olika tekniska lösningar som finns idag och Elin lyfte vilka möjligheter som finns för att få stöd om företaget vill utforska tekniken vidare.

Att få komma ut och se företagens verksamhet samtidigt som de beskriver vilka behov de har gör det lättare att förstå hur tekniken skulle kunna bidra till deras utveckling. Det är dessutom väldigt roligt!

Elin Gunnarsson
Odlingen i Djura Nöbbele
Blåbärsodlingen i Djura Nöbbele
Föregående bild Nästa bild
Diskussion mellan Jorge Zapico och Sanna
Diskussion mellan Jorge Zapico och Sanna Lundgren
Föregående bild Nästa bild
blåbärsbuske
Blåbärsbuske på odlingen
Föregående bild Nästa bild

Vi gör gärna ett besök hos er för att diskutera er verksamhet och hur ni kan utvecklas vidare med stöd av tekniska lösningar. Oavsett om ditt behov är enkelt eller komplext, stort eller litet så är du välkommen att höra av dig. Så länge du har en idé så kan vi hitta rätt startpunkt tillsammans.

Låter det intressant? Tveka inte utan kontakta oss för mer information och berätta om er idé/problem.

 

Läs mer om projekten: