Magdalen fram publik

Förre statsministern Magdalena Andersson föreläste om ledarskap

Föreläsningssalen Sienna på Universitetskajen i Kalmar var i det närmaste fullsatt av frågvisa studenter när riksdagsledamoten, Socialdemokraternas partiledare och tidigare statsministern Magdalena Andersson besökte Linnéuniversitetet under onsdagsförmiddagen.

Rubriken på föreläsningen var kort och gott Att leda och var en öppen och opolitisk föreläsning med nio handfasta tips på hur man kan blir en bra ledare, baserad på Magdalena Anderssons erfarenheter som en av Sveriges mäktigaste personer och att leda i turbulenta tider.

Att fatta beslut är ingen vetenskap, det är en konst och det behöver man träna på.

Magdalena Andersson

– Min syn på ledarskap i en mening: Säg som det är och gör det som krävs! Dina värderingar pekar ut din långsiktiga riktning. Våga vara prestigelös, man måste vara modig för att våga vara prestigelös, lär känna dina styrkor och dina svagheter som ledare. Våga fatta beslut - och stå för dem, var några av de råd Magdalena delade med sig av.

Studenterna på plats använde den efterföljande frågestunden fullt ut och frågorna handlade bland annat om Nato-medlemskapet, Sveriges ekonomiska situation och om varför det är viktigt att engagera sig i EU-valet.

– Om man inte använder sin egna röst, är det sannolikt någon annan som använder den åt dig. Kriminaliteteten känner inga gränser, fler länder behöver göra mer för att hejda miljöförstöringen och frågan om att stötta Ukraina är central. Det är en leva och dö-fråga för Europa.

Magdalenas Anderssons tips för att bli en bra ledare:

MA
  1. Vad är din uppgift i livet? Dina värderingar pekar ut din långsiktiga riktning
  2. Man ska veta vad man talar om – kunskap och fakta avgör din trovärdighet
  3. Bli inte för snäv – världen är stor
  4. Var tydlig, rak och koncis – beslutsfattare har ofta begränsad tid
  5. Låt det bästa argumentet vinna – inte minst när omvärlden förändras
  6. Våga fatta beslut – och stå för dem
  7. Tala sanning – även när det kostar på
  8. Skaffa en bra chef – till skillnad från dina föräldrar är det något du kan välja
  9. Var den större personen i rummet – alla begår misstag

Att släppa 200 år av alliansfrihet

Magdalena uppehöll sig också lite extra vid tillfället då det stod klart att Putin, trots att experterna mer eller mindre sagt att det var för galet för att det skulle ske, invaderat Ukraina.

Hon beskrev bland annat hur tankarna och diskussionerna om att släppa 200 år av alliansfrihet plötsligt började ta form på grund av det som hände där och då.

– Var det hållbart att vara fast vid tanken om att inte vara med i Nato? Där tvingades vi våga se med nya ögon eftersom verkligheten, från en timme till en annan, plötsligt såg helt annorlunda ut. Hela Europa vara snabba med att sluta upp och inom några få dagar kunde många och stora beslut om bland annat sanktioner fattas. Det är viktigt att Europa står upp för Europa.

Besöket på Linnéuniversitetet var det första stoppet på en tvådagars Smålandsturné. Innan föreläsningen träffade Magdalena Andersson även Linnéuniversitetets ledning där hon togs emot av prorektor Niklas Ammert och universitetsdirektör Therése Iveby Gardell. Rektor Peter Aronsson befann sig för tillfället på konferens i Swansea, men deltog på länk.