interiör från hus Vita i Kalmar

Forskare inom natur-, utbildnings- och hälsovetenskap får finansiering av Vetenskapsrådet

När Vetenskapsrådet beslutade om finansiering inom områdena naturvetenskap och teknikvetenskap, utbildningsvetenskap samt medicin och hälsa, beviljades flera forskare vid Linnéuniversitetet medel för nya och spännande projekt.

Mark Dopson, professor vid institutionen för biologi och miljö, ska utforska en av de minst utforskade miljöerna på jorden.

– Vi ska undersöka mikroorganismers genetiska egenskaper i de komplexa mikrobiella samhällen som återfinns långt nere i berggrunden i Äspö-laboratoriet utanför Oskarshamns kärnkraftverk. Bland annat huruvida celler kan slå av och på sin tillväxt under perioder då tillgången på energi varierar över tid.

– Livet i den djupa biosfären är av stor betydelse för jordens närings- och energiflöden. Mikrobiella processer och organismer i den här miljön kan även ha mer praktiska tillämpningar, exempelvis för att utföra nedbrytning av föroreningar i grundvattenmagasin.

  • Projekt: Episodisk replikering i grundvatten inom den terrestra djupa biosfären där kol och energi är begränsande
  • Anslag: 4 200 000 kronor

En ny och okänd källa till metangas

Marcelo Ketzer, professor vid institutionen för biologi och miljö, ska arbeta vidare med en oväntad upptäckt.

– Under en expedition 2023 hittade vi ett område i Östersjön där gas bubblar intensivt och kontinuerligt ut från havsbotten och överför enorma mängder metan från sedimenten till vattnet. En del av dessa bubblor når atmosfären och utgör därmed en direkt och hittills okänd metankälla.

– Huvudsyftet med detta projekt är att studera dessa metanutsläpp. Vi kommer att studera gasens ursprung, hur mycket gas det finns på botten och hur mycket som släpps ut i vattnet och atmosfären.

Framtidens polisutbildning

Magnus Persson, docent vid institutionen för samhällsstudier, ska studera de akademiska inslagen i den svenska polisutbildningen tillsammans med Cecilia Jonsson, lektor vid institutionen för kriminologi och polisiärt arbete.

– Vi ska undersöka hur akademiska inslag har tagit form på polisutbildningen och hur sådana akademiska inslag har tagits emot, argumenterats för och förvaltats av polisutbildningens olika intressenter – Polismyndigheten, akademin och Polisförbundet.

– Vidare ska vi undersöka hur olika former av akademiska meriter i polisiärt arbete och kriminologi tillvaratagits av arbetsgivare och på vilka sätt de befrämjar poliskarriärer.

  • Projekt: En bra polis(utbildning). Frågan om akademisk förtätning och praktiska färdigheter
  • Anslag: 4 288 799 kronor

Resultat av psykoterapier

Slutligen ska Fredrik Falkenström, professor vid institutionen för psykologi, kartlägga effekterna av samtalsbehandlingar vid psykisk ohälsa i Kenya.

– Psykisk ohälsa är ett stort problem mätt i finansiella kostnader, sjuklighet och dödlighet över hela världen. I utvecklingsländer är det dessutom förknippat med stigma och diskriminering.

– I projektet kartlägger vi effekterna av samtalsbehandlingar som bedrivs och undersöker hur resultaten för olika patientgrupper ser ut på tre statliga sjukhus i Nairobi och Kisumu i Kenya. Vi fokuserar på att undersöka vilka mekanismer behandlingarna fungerar genom, samt identifiera patientgrupper som inte förbättras. Målet är att få ökad kunskap om hur behandling av psykisk ohälsa kan utvecklas för att förbättra situationen för dessa människor i den östafrikanska regionen.

  • Projekt: Förstärkning av processer och resultat av psykoterapier genom akademisk, policy- och kliniska samarbeten för att utveckla rutinmässig utfallsmonitorering i Kenya (Spark).
  • Anslag: 3 000 000 kronor