Kvinna som gör stopptecken med handen

Forskningsanslag för att motverka sexuella trakasserier i handeln

Anställda inom handels- och serviceyrken är extra utsatta när det kommer till sexuella trakasserier från kunder och besökare. Nu får Linnéuniversitetets forskare Eva Klope och Maria Hedlin ett stort anslag för sin forskning från Handelsrådet, som både undersöker och bidrar till åtgärder inom området.

När frågor om sexuella trakasserier i arbetslivet har debatterats och forskats om, har fokus ofta legat på trakasserier från kollegor eller chefer. Inom handeln är det dock oftare en kund som är förövare. Detta sätter den handelsanställda i en svår situation, då ett professionellt servicemöte förväntas innefatta ett vänligt bemötande, ibland under mottot ”kunden har alltid rätt.”

Inom gymnasieskolans yrkesutbildning finns potential att bidra med kunskap om sexuella trakasserier från kunder och att ge verktyg för hur dessa kan stoppas, förebyggas och hanteras. I projektet kommer forskare, tillsammans med yrkeslärare och praktikhandledare, att generera ny kunskap om sexuella trakasserier från kunder inom handeln.

Projektet har som mål att förbättra arbetsmiljön och öka medvetenheten om problemet, vilket i längden gynnar både anställda och arbetsgivare inom branschen.

Projekttitel: Sexuella trakasserier: en del av jobbet? Yrkesutbildning som medskapare av social hållbarhet

Hör gärna av dig till forskarna om du vill veta mer om projektet: universitetslektor Eva Klope och professor Maria Hedlin