borrkärnor från Grönland

Första bevisen för kolonisering av liv djupt ner i berggrunden på Grönland

I en ny internationell forskningsstudie, ledd av Henrik Drake, docent i miljövetenskap vid Linnéuniversitetet, visar att mikroorganismer levde djupt nere i berggrunden på Grönland för 75 miljoner år sedan

Under våra fötter finns en livsmiljö som kallas djupbiosfären. I denna karga miljö, utan solljus och utan löst syre har mikroorganismer levt i miljontals år. Hur länge liv funnits i berggrunden och hur utbrett livet är, är däremot mindre känt. Detta beror på att forskningen endast gjort nålstick i denna outforskade miljö. Men fler och fler pusselbitar hittas.

I samband med undersökningar på västra Grönland har forskare borrat sig djupt ner i berggrunden i närheten av inlandsisen. På flera hundra meters djup fann de mineraler som kantar sprickor i berggrunden, vilka fungerar som viktiga geokemiska arkiv för uråldrigt liv. 

– Vi använde högupplöst geokronologi av kalciumkarbonaten, en metod där man undersöker hur mycket uran som sönderfallit till bly. Dateringarna gav åldrar på 64-75 miljoner år, förklarar Henrik Drake.

Öppnandet av Atlanten gav upphov till liv i djupbiosfären

Dessa åldrar överlappar med tektoniska händelser relaterade till tidiga stadier, eller förstadier, av öppningen av Atlanten och Labradorhavet. Detta tyder på att djupa spricknätverk i västra Grönland öppnades upp och koloniserades av mikroorganismer, under dessa händelser. Kontinenternas rörelser har därmed haft inverkan på hur djupbiosfären koloniserats.

Henrik Drake förklarar att det forskarna hittade i borrproverna är att se som kemiska fingeravtryck för att liv existerat i denna karga miljö. De fann även biologiska spår i form av bakteriella fettsyror, som bevarats inne i kristaller av kalciumkarbonat.

– När vi fick upp borrkärnorna från djupet gjorde vi grundliga analyser av olika isotoper av svavel i mineral som bildats i berggrundens sprickor. Resultaten visar entydigt att mineralen bildats av bakterier.

Mer information