Daniel Alvunger

Hallå där Daniel Alvunger, du har nu tagit plats i styrelsen för EUniWell. Hur känns det?

– Det är jättespännande att vara en del av EUniWell, och att tillsammans med många andra driva arbetet vidare. Det finns på riktigt goda möjligheter till verksamhetsutveckling, säger Daniel Alvunger, dekan för fakulteten för samhällsvetenskap och sedan årsskiftet universitetets representant i styrelsen för Europauniversitetet för välbefinnande (EUniWell).

Vad är det du ser framför dig inom EUniWell? Varför är det viktigt för Linnéuniversitetet?

– Det är mycket. Jag anser att universitetets roll i samhället är att vara samhällsbärande. EUniWell ger oss nya möjligheter att kunna vara med och bygga en hållbar framtid för kommande generationer; lokalt, nationellt och globalt.

– Vi får gyllene möjligheter att bygga starka och livgivande sammanhang för studenter, forskare och medarbetare. Jag gillar metaforer och liknelser, och jag ser EUniWell som en dörr som direkt öppnar tio nya dörrar till tio andra universitet.

Du är väldigt positiv, men vad finns det för svårigheter?

– Det finns så klart olika hinder, till exempel när det gäller infrastruktur och administrativa och tekniska system. Men vi jobbar nu dedikerat i olika team inom EUniWell för att försöka hitta lösningar på flera av de här problemen, förklarar Daniel.

– En svårighet är att det känns stort och svårt att överblicka. Det är viktigt att tillåta sig att tänka systematiskt och ta sig framåt med små steg. Jag tänker på en låttext av Bo Kaspers orkester, ”smått smakar gott, mindre smakar mer”. Det är i det lilla vi har möjlighet att faktiskt göra skillnad.

Han fortsätter:

– En annan sorts utmaning är att synliggöra att mycket av det vi redan gör är sådant som EUniWell förkroppsligar och står för, exempelvis våra styrkeområden Välfärdens kärna och Skogens värden. Vi behöver hitta det som passar riktigt bra, och sedan föra över det till EUniWell-nivå.

– Framförallt har jag slagits av studenternas starka engagemang för EUniWell. De visar vägen och är otroligt viktiga för oss, påpekar Daniel Alvunger. Jag tänker att EUniWell kan bli ett buffébord fullt med olika möjligheter för studenter med program, kurser, utbyten, workshops… Ja, se där. Där kom en liknelse till!

 

Här finns mer information om EUniWell