Halvtid för portföljprojektet Öppen vetenskap
Portföljprojektet har nu pågått i drygt ett år, och har i uppdrag att samordna, utveckla och implementera universitetets arbete mot ett öppet vetenskapssystem. Det är ett ovanligt ambitiöst och omfattande projekt som tagit tid att organisera men som nu hittat formen och håller farten uppe. Lärosäteskollegor tittar till och med lite avundsjukt på oss, menar projektledaren Bo Bergbäck.
– Vi är i gång, vi har en plan för vad vi ska göra och hur vi ska ta oss fram till målen, men de konkreta resultaten väntar fortfarande bakom hörnet. Det vi har lyckats med hittills är att hitta en bra struktur och ett bra arbetssätt. Det här är ett stort projekt med flera delprojekt, säger Bo.
En annan tillgång är att Linnéuniversitetet hittat fungerande och ambitiösa sätt att kommunicera. Så vad är det som ligger bakom framstegen; vilket är framgångsreceptet?
– Det består nog av flera delar. Vi startade tidigt med arbetet för ungefär fem år sedan och har valt att arbeta i projektform vilket har skapat ett samlat och tydligt arbetssätt. Det har alla inte har gjort.
– Sedan är det utan tvekan en fråga om att vi har en rektor som är väldigt engagerad i frågan, och att vi har ledningens öra. De fungerar som ett bra stöd och vi får en tydlig styrning. Slutligen är det också en fördel att arbetet utsetts till ett portföljprojekt då portföljledningen också ger oss struktur och en massa respons, menar Bo.
Vilka är då utmaningarna för projektet just nu?
– Kanske framför allt: att vi är många som slåss om uppmärksamhet och engagemang i organisationen. De prioriterade områdena är många och den tillgängliga tiden är begränsad, och till det finns det en del skeptiska röster i ämnet öppen vetenskap.
– Men jag hoppas och tror att när vi kommit lite längre och kan överlämna konkreta stöd och förutsättningar till kollegorna kommer det att kännas enklare att ta till sig nya arbetssätt och sätt att tänka, säger Bo.
I april 2025 ska projektets slutrapport levereras.