Idor Svensson och prins Carl Philip

Idor Svensson mottog Dyslexipriset av prins Carl Philip

Dyslexipriset 2024 har tilldelats Idor Svensson, professor i klinisk psykologi vid Linnéuniversitetet, för hans mångåriga arbete och forskning inom området dyslexi och assisterande teknik.

Idor Svensson har genom åren arbetat intensivt med att lyfta fram vikten av tekniska hjälpmedel som tal- och ljudböcker, talsyntes och taligenkänning för att underlätta livet för personer med läs- och skrivsvårigheter.

– Priset ser jag som ett erkännande av min praktiknära forskning. Jag ser stora möjligheter för framtiden, särskilt med artificiell intelligens som ett stöd för personer med dyslexi, säger Idor Svensson.

Motiveringen

”Årets mottagare av Dyslexipriset har genomfört omfattande studier av såväl barns som vuxnas läs- och skrivsvårigheter/dyslexi. Det är studier med elever i årskurs två, med universitetsstuderande, med intagna på ungdomshem och med människor på psykiatriska kliniker. Forskningen visar att för människor med dyslexi är det många gånger svårt att läsa med ögonen, medan att läsa med öronen via tal- och ljudböcker är enklare. Forskningen visar också att assisterande teknik och teknisk utrustning är till stor hjälp, och ibland helt nödvändig. I en tid när detta ifrågasätts har Idor Svensson forskning blivit allt viktigare.”

Den största utmaningen nu, betonar han, är att normalisera användningen av dessa verktyg och att se till så att elever kan dra nytta av dem tidigt i utbildningen.

– Att assisterande teknik inte ska ses som fusk utan som ett naturligt verktyg är en viktig kamp framöver. Ett nära scenario är att AI tillåter att en talar in text, får den avlyssnad och sedan grammatiskt och strukturellt korrigerad utan att det innehåll som personen har velat förmedla ändras.

– Och tekniken hjälper inte bara dem med dyslexi utan den kan även främja språkutveckling för alla, tillägger Idor Svensson.

Mer information

Dyslexipriset delas ut av Dyslexiförbundet och Svensk Talteknologi. Syftet är att främja insatser utöver det vanliga som bedöms leda till positiva resultat för personer med dyslexi, dyskalkyli eller andra läs-, skriv- och räknesvårigheter. Prissumman uppgår till 25 000 kronor.

Årets pris delades ut av prins Carl Philip vid en ceremoni på Stockholms slott den 11 oktober, under Dyslexiveckan.

Bilden, från vänster: Grundaren av Dyslexipriset Anders Abrahamsson, pristagaren Idor Svensson, Dyslexiförbundets ordförande Catrine Folcker och Dyslexiförbundets beskyddare prins Carl Philip.