Studenter från kursen International Service Learning Project: “design a social media campaign for Station Linné”

Internationella studenter skapar kreativ sociala medier-kampanj för forskningsstation på Öland

Under fem dagar i slutet av juni samlades 16 studenter från fem europeiska universitet på Öland. De träffades för att redovisa och avsluta en kurs där uppgiften var att skapa en sociala medier-kampanj om biologisk mångfald och klimatförändringar åt Station Linné, en forskningsstation vid kanten till Stora Alvaret.

Kursen International Service Learning Project: “design a social media campaign for Station Linné” är ett samarbete inom Europauniversitetet för välbefinnande (EUniWell). Kursen är skapad i samarbete mellan universiteten i Birmingham, Konstanz, Köln, Nantes och Linnéuniversitetet. Den leds i år av Per Pettersson Löfquist, lektor i turismvetenskap vid Linnéuniversitetet.

– Vi har ett tvärdisciplinärt arbetssätt i den här kursen, med lärare och specialister på bland annat sociala medier, turism, biologi och digital teknik, berättar Per Pettersson Löfquist. Studenterna har dessutom lärt sig presentationsteknik och hantering av stress och nervositet som kan infinna sig när ett projekt ska presenteras.

Kursen pågår i tio veckor, mestadels med undervisning via Zoom, men redovisningen och avslutningen sker i form av ett internat på plats på Station Linné på Öland. Det är första och enda gången studenterna träffas fysiskt.

– Studenterna har arbetat i tre grupper för att skapa en strategi, en kampanj och skapa ett sätt för forskningsstationen att arbeta med en corporate influencer, förklarar Per. De har gjort ett riktigt bra jobb och har föreslagit konkreta sätt på hur Station Linné kan arbeta med sociala medier i framtiden!

International Service Learning ingår som en del av arbetspaket 11 i EUniWell, och samarbetar med olika icke vinstdrivande organisationer (NPO:s) med stort samhällsengagemang. Arbetsgruppen International Service Learning samskapar tillsammans med aktuell organisation ett projekt utifrån organisationens behov, universitetens kompetens och studenters intressen. I denna mix av intressen utarbetar arbetsgruppen en metod och kurs öppen för studenter inom EUniWell.

– Vi förbereder redan nästa års projekt. Då ska vi vara vid Universitetet i Konstanz i Tyskland och arbeta med ett utvecklingsprojekt knutet till Amnesty International, avslöjar han.

Per berättar vidare om arbetet med International Service Learning inom EUniWell:

– Vi har haft ett fantastiskt samarbete i vår arbetsgrupp och en helt smärtfri arbetsprocess från det att planeringen inleddes förra hösten och hela vägen fram till studenternas presentationer och avslutning här på Öland den här veckan. Jag vill verkligen understryka hur EUniWell i ett projekt av det här slaget utgör en miljö och ett stöd som möjliggör samarbete utöver det jag tidigare har erfarenhet av, avslutar Per Pettersson Löfquist.

Vad tycker då studenterna om årets kurs?

Här är några röster:

”Det är en unik möjlighet. Vi som studenter får arbeta tillsammans med ett forskningscenter. På mitt universitet går vi aldrig ut och arbetar med verkliga case på det här sättet.” Karoline Pütz, Universitetet i Konstanz

”Vi träffades på zoom, och redan från början var det en härlig energi i gruppen. Mina förväntningar på kursen... ja, det här går långt över dem! Jag har redan rekommenderat den till en vän.” Amina Kluth, Universitetet i Köln

”Vi gör något som på riktigt kan användas av Station Linné. Det känns bra att göra något som kommer till nytta.” Yury Ovseenko, Universitetet i Konstanz

”Jag studerar marknadsföring, och detta är en jättebra erfarenhet. Det är en praktisk kurs där vi kan använda teorin, och det är riktigt bra.” Marliina Paldan, Linnéuniversitetet

”När jag ansökte till kursen gick jag utanför min komfortzon. Men jag tog mod till mig och gjorde detta för mig själv, på egen hand, utan mina kompisar hemma.” Somaya Ibnouali, Nantes universitet

”Ett bra tillfälle att öva sin engelska i en bra och välkomnande atmosfär. Jag har lärt mig mycket.” Martin Heinrich, Nantes universitet

”Jag rekommenderar detta till 100 procent! En fantastisk möjlighet och en unik upplevelse som man bara får en gång i livet." Diya Khistariya, Universitetet i Birmingham

”Detta är personlig utveckling för mig. Människorna vi möter här... vi bygger vänskap. Det är mycket inkluderande.” Haaris Ali, Universitetet i Birmingham

Läs mer om kurserna i service learning

EUniWell Service Learning är namnet på gemensamma EUniWell-kurser som genomförs som 10-veckors internationella studentprojekt. Projekten ska ge studenterna en strukturerad och samtidigt erfarenhetsbaserad möjlighet att samarbeta med andra och göra skillnad.

Projektet genomförs i samarbete med samhällsorganisationer och studenterna får delta i virtuella lektioner och gästföreläsningar med experter från näringslivet och den akademiska världen, samarbeta i ett internationellt team och presentera sina slutprojekt vid på plats vid ett fysiskt evenemang.

Läs mer om EUniWell

Linnéuniversitetet är ett av elva universitet i Europauniversitetet för välbefinnande, EUniWell. Läs mer om EUniWell här.

Gruppbild på studenterna i kursen International Service Learning Project: “design a social media campaign for Station Linné”

Som avslutning på kursen fick studenterna breddade kunskaper om den miljö Station Linné finns och verkar i genom studiebesök och utflykter på södra Öland. Bland annat guidade arkeolog och docent Ludvig Papmehl-Dufay studenterna vid järnåldersbyn Gamla Skogsby.