Fru Justitia

Invigning av rättsvetarprogrammet

Så var de äntligen på plats, den första kullen med studenter vid den nya kandidatutbildningen i rättsvetenskap. Vad väntar dem, nu under utbildningen och så småningom i arbetslivet? Framtidens juridik stod på agendan när både interna och externa talare vände sig till studenterna vid torsdagens invigning.

Drygt 500 personer hade sökt till sextiotalet platser på den kandidatutbildning som startade i förra veckan. Trots få dagar på plats kunde studenterna ändå bidra med tankar i de gemensamma spaningarna. Noel Näslund var en av de färska studenterna som medverkade i paneldebatten:

Noel RV
Noel Näslund, student. Cecilia Liljenrud

– Rättsvetenskapen var mitt första och enda val – jag drömmer om ett jobb som utredare inom till exempel polisen. Jag har alltid varit intresserad av juridik, lagar och regler. Och om jag ångrar mig finns det andra möjligheter eftersom den här utbildningen är så bred.

Varmt välkomnande

Invigningen inleddes med av rektor Peter Aronsson och därefter förklarade Kalmars kommunchef Johan Persson vilken betydelse den nya utbildningen har för regionen:

– Utbildningen ger Kalmar ytterligare ett ben att stå på, och juridiken är det alla pratar om. Nu säkrar vi kompetensförsörjningen på området och möjliggör Kalmar som en etableringsort.

Prefekt Sandra Rohdin hälsade studenterna varmt välkomna på ett mer personligt plan:

– Det är både spännande och skrämmande att påbörja en utbildning. Ni kommer att utvecklas som personer och ni kommer att skapa livslånga vänskapsband. Och när något känns jobbigt så ta emot all den hjälp som finns omkring er.

Thomas Rolén
Thomas Rolén, generaldirektör Domstolsverket. Cecilia Liljenrud

En ljus framtid

Domstolsverkets generaldirektör Thomas Rolén, advokat Björn Hurtig och Marie Tuula Karlsson, professor i civilrätt, diskuterade både det svenska utbildningslandskapet för rättsvetare och jurister och, utifrån studenternas funderingar, juridikens roll och utmaningar i framtiden. Thomas Rolén konstaterade att studenterna gjort ett spännande utbildningsval:

– Ser man till arbetsmarknaden är ni helt rätt ute – jag ser framtiden när jag tittar på er!

Under 2025 ska Linnéuniversitetet ansöka examinationsrätt för juristexamen (4,5 år, 270 hp). Målsättningen är att på sikt erbjuda en juristutbildning i Kalmar med första antagning 2027.