EU-flaggor framför Europaparlamentet

Konferens i Växjö ska locka fler svenskar att jobba i EU

Sverige är underrepresenterat i flera av EU:s olika organ. Det är ett problem som den svenska regeringen försöker hitta lösningar på sedan flera år. Den 26–30 augusti arrangerar Linnéuniversitetet konferensen EU Boot Camp i Växjö – med förhoppningen att bidra till att fler svenskar blir intresserade av att arbeta i EU:s institutioner.

– Många studenter från Linnéuniversitetet har åkt på studieresor till Bryssel eller gjort praktikperioder där. Både vi och andra lärosäten har Europaprogram. Trots det, och trots att Sverige är medlem i EU sedan nästan 30 år, verkar många unga inte riktigt tänka att de själva skulle kunna bo och jobba i Bryssel, säger Daniel Silander, docent i statsvetenskap och forskningsledare för Europastudier vid Linnéuniversitetet.

De första åren efter Sveriges inträde i EU 1995 sökte många svenskar jobb inom institutioner som EU-kommissionen, Europaparlamentet och ministerrådet. Flera har stannat kvar, gjort karriär och arbetar i dag i institutionernas ledningsskikt. Men – det fylls inte på som det gjorde i början. Sedan flera år söker så få svenskar jobb inom EU-organen att Sverige idag är underrepresenterat i flera av dem.

Viktigt inflytande

Katarina Areskoug, Impact Europe
– En av föreläsarna under EU Boot Camp är Jessika Roswall, som regeringen har nominerat till Sveriges nya EU-kommissionär, säger Katarina Areskoug från Impact Europe.

Det har betydelse hur väl ett land är representerat bland de anställda i EU-institutionerna. Det säger Katarina Areskoug på företaget Impact Europe, som är med och arrangerar EU Boot Camp i augusti. Hon har lång erfarenhet av EU-frågor, bland annat som chef för EU-kommissionens kontor i Sverige. I Bryssel är det just vid EU-kommissionen som det saknas svenskar. 

– När EU-kommissionen arbetar fram lagförslag är det ofta en process som tar ett par år. Under processen finns stora möjligheter för tjänstepersoner att få information längs vägen, och till viss del påverka hur lagförslagen ska utformas. Därför behöver det finnas svenskar där, som vet hur saker fungerar här i Sverige och vad många svenskar tycker är viktigt, säger Katarina Areskoug.

Intressant innehåll för många

Är du intresserad av att delta?

Kontakta Christopher Andersson för att göra en sen anmälan.

EU Boot Camp är till både för studenter och företag, och än så länge är ett 50-tal personer anmälda. De första dagarna blir det föreläsningar för att ge deltagarna en fördjupad översikt över EU-systemet. De som föreläser representerar både lärosäten och företag inom olika branscher, liksom svenska och EU-relaterade myndigheter. En av dem som medverkar är Joost Korte. Han var tidigare högsta chef för EU-kommissionens generaldirektorat – de kan liknas vid departement – för sysselsättning, socialpolitik och inkludering.

– Vi är också väldigt glada att kunna välkomna EU-minister Jessika Roswall, som regeringen ju har nominerat till Sveriges nya EU-kommissionär. Det finns väldigt mycket kompetens bland talarna som kommer, säger Katarina Areskoug.

I mitten av veckan följer flera spännande panelsamtal. Vid ett av dem är temat EU:s skogspolitik.

– I det panelsamtalet medverkar bland andra vd:arna för Skogsindustrierna och Södra, och generalsekreteraren för Världsnaturfondens svenska del, säger Daniel Silander.

EU-parlamentets samlingssal
Vart femte år röstar invånarna i EU fram 720 ledamöter till Europaparlamentet. Regeringen vill gärna se fler svenskar bland parlamentets 8 000 tjänstepersoner.

Uppladdning inför inträdesprov

Christopher Andersson, Impact Europe
– En anställning i ett EU-organ är både spännande, tryggt och välbetalt, säger Christopher Andersson som har jobbat flera år i Bryssel.

Både den förra och den nuvarande regeringen vill att fler svenskar ska arbeta i EU-institutionerna. Den som vill söka en tjänst vid ett EU-organ behöver göra ett särskilt inträdesprov. I slutet av 2024, eller i början av 2025, ska EU genomföra inträdesprov för första gången efter coronapandemin. Den sista dagen under EU Boot Camp innehåller därför både information om och ”träningssessioner” inför EU:s inträdesprov, bland annat medverkar Universitets- och högskolerådet, UHR.

– En av orsakerna till att färre har sökt arbete inom EU är att antagningsprocesserna är väldigt omfattande. Det är en stor fördel att veta hur inträdesprovet är upplagt och hur man kan förbereda sig inför det, för den som vill öka sina chanser till en EU-karriär i Bryssel. Vi hoppas att EU Boot Camp kan bidra till att fler anmäler sig till provet, säger Christopher Andersson som har arbetat flera år i Bryssel.

Torget Grand-Place i Bryssel
Ett par kilometer från EU-kvarteren i Bryssel ligger torget Grand-Place. För många tjänstepersoner blir Bryssel en utgångspunkt för att snabbt och enkelt utforska andra städer och länder i Europa.

Plattform med många möjligheter

Både Katarina Areskoug och Christopher Andersson har bott och arbetat i Bryssel under flera år, och det är något som de varmt rekommenderar andra att göra.

Inte ”bara” Bryssel

De flesta av EU:s organ finns på flera platser:

  • EU-kommissionens avdelningar och organ för genomförande ligger i Bryssel och Luxemburg. Kommissionärernas sammanträden är i Bryssel eller Strasbourg.
  • Europaparlamentet har tre arbetsorter: Bryssel, Luxemburg och Strasbourg. De folkvaldas kontor ligger i Bryssel, men politikerna har också en session i franska Strasbourg varje månad.
  • Ministerrådet träffas i Bryssel, ibland i Luxemburg, och i det land som för tillfället är ordförandeland i EU. Ordförandeskapet roterar varje halvår.

– Bryssel är en fantastisk miljö för dig som vill träffa människor från olika kulturer och bakgrunder, från hela Europa. Du får vänner för livet! Som ung kan du också ganska snabbt få ansvarsfulla arbetsuppgifter, säger Katarina Areskoug och får medhåll av Christopher Andersson:

– Medarbetare vid EU-institutionerna har trygga anställningar med bra löner, förmåner och semesterdagar. Bryssel är en väldigt bra plats om du vill utforska andra platser i Europa. På bara några timmar kan du ta dig till Paris, Bretagne, Amsterdam eller London.

Daniel Silander ser fram emot att EU Boot Camp på Linnéuniversitetets campus i Växjö blir ett forum för utbyte av kunskaper om EU.

– Det har saknats en plattform där många aktörer kan komma samman och diskutera EU-frågor. Vi vill bidra till att fler unga svenskar förstår att EU verkligen erbjuder arbetsmöjligheter för dem, och hoppas att EU Boot Camp kan bli ett arrangemang som återkommer varje år.

EU-länders flaggor

Fyra av EU:s organ och deras uppgifter

  • EU-kommissionen: Ansvarar bland annat för att ta fram och föreslå nya EU-lagar och för att förvalta EU:s budget.
    Representeras av: En kommissionär från varje medlemsland och runt 33 000 tjänstepersoner från EU-länderna. Kommissionen har också ett kontor i varje medlemsland.
  • Europaparlamentet (kallas ofta EU-parlamentet): Parlamentet ändrar och godkänner EU:s lagar tillsammans med ministerrådet.
    Representeras av: 720 folkvalda ledamöter, varav 21 kommer från Sverige. Cirka 8 000 tjänstepersoner från EU-länderna är anställda av parlamentet. Parlamentet har också ett kontor med medarbetare i varje medlemsland.
  • Ministerrådet/rådet (heter egentligen Europeiska unionens råd): Tillsammans med EU-parlamentet tar ministrar från medlemsländerna beslut om lagar inom olika sakområden.
    Representeras av: Ministrar från de 27 medlemsländerna. Tjänstepersoner från medlemsländerna förbereder möten för de olika rådskonstellationerna i mer än 150 arbetsgrupper och kommittéer. Rådet har omkring 3 200 anställda.
    Varje EU-land har medarbetare vid en så kallad ständig representation i Bryssel. Den svenska representationen i Bryssel är Sveriges största utlandsmyndighet med 130 anställda från alla departement i Regeringskansliet.
  • Europeiska rådet: EU:s högsta organ som bland annat beslutar om övergripande prioriteringar och mål för unionen.
    Representeras av: Stats-och regeringscheferna från medlemsländerna. De ses vid minst fyra toppmöten varje år.

EU Boot Camp

Arrangörer av EU Boot Camp-veckan 26–30 augusti 2024

  • Från Linnéuniversitetet: Fakulteten för samhällsvetenskap, Ekonomihögskolan och forskningsmiljön Svenska nätverket för Europastudier vid Linnéuniversitetet vid institutionen för statsvetenskap
  • Katarina Areskoug från företaget Impact Europe, som bland annat erbjuder rådgivning till företag och organisationer i EU-relaterade frågor
  • Universitets- och högskolerådet, UHR

Aktörer som bidrar till att finansiera EU Boot Camp

  • EU-kommissionens representationskontor i Stockholm
  • Organisationen Svenskt Näringsliv
  • Branschorganisationen Skogsindustrierna