En grupp forskare tar prov på Grönland

Linnéuniversitetet på expedition till norra Grönland

Julia Weissenbach och Marcelo Ketzer vid Institutionen för biologi och miljö är just nu ombord på den svenska isbrytaren Oden för att delta i expeditionen "North of Greenland". Fartyget har brutit is i flera dagar för att slutligen nå Victoriafjorden, en plats där inget annat fartyg har varit tidigare.

Expeditionen pågår mellan den 6 augusti och 18 september 2024 och leds av Stockholms universitet. Ombord finns ett tiotal forskare från flera länder, däribland två från Linnéuniversitetets institution för biologi och miljö.

Julia Weissenbach undersöker det mikrobiella livet i Lincolnhavet och Viktoriafjorden. Hon kartlägger förekomsten och sammansättningen av olika plankton och de virus som de samspelar med i polarmiljön. Studien kommer att ge ny kunskap om hur ekosystemfunktioner förändras och anpassar sig i ett varmare Arktiska havet. Analys av klorofyllkoncentrationer görs direkt ombord, medan prover för RNA/DNA-extraktion, cell- och virusförekomst samt mikroskopi kommer att analyseras vid Linnéuniversitetet.

Julia Weissenbach i laboratorium ombord på isbrytaren Oden
Julia Weissenbach gör en del labbarbete direkt ombord medan andra prover kommer att analyseras vid Linnéuniversitetet i Kalmar. Julia Weissenbach

Marcelo Ketzer samlar in prover från olika djup i Lincolnhavet, Viktoriafjorden samt närliggande floder och sjöar för att mäta koncentrationer och isotopsignaturer av metan i vattnet. Efter expeditionen kommer proverna att analyseras vid Linnéuniversitetets laboratorium för stabila isotoper i Kalmar. Arbetet kommer att öka förståelsen för hur glaciärer smälter när de möter Atlanten.

Marcelo Ketzer porträtt på Grönaland
Marcelo Ketzer samlar in prover för att öka kunskapen om glaciärsmältning. Marcelo Ketzer

 

Mer information:

Följ expeditionens blogg på Polarsekretariatets hemsida.

Läs mer om forskningsprojektet "Biogeokemisk påverkan på primärproduktion, artsammansättning av växtplankton, och metangas och kväveoxid i Grönlands norra fjordar".