Glad student med långt blont hår

Maja vill få fler att förstå tjusningen med matematik

Som enda teknikern i familjen visar Maja Odén Berggren vägen för både nuvarande och kommande ingenjörer. Hon läser fjärde året på sin civilingenjörsutbildning i teknisk matematik och har precis blivit invald i studentrådet för Kungliga ingenjörsvetenskapsakademin, IVA.

- Jag blev nominerad via Karl-Olof Lindahl som är programansvarig på min utbildning. När jag varit på intervjun med studentrådet kände jag mig lite osäker på om jag skulle tacka ja. Många av de som sitter i studentrådet är väldigt drivna för att få en plats där, men själv kände jag inte ens till IVA innan jag blev nominerad, berättar Maja.

Efter en kort stunds avvägande insåg hon att detta var en ’once in a lifetime-möjlighet’ och valde att gå med. Något hon inte skulle ångra.

Har mött två nobelpristagare

En oro innan Maja bestämde sig var att hon inte skulle passa in och att det skulle vara svårt att göra sin röst hörd. Det visade sig vara en onödig oro och hon har redan känt att alla är väldigt nyfikna på de ungas perspektiv i STEM-frågorna* som diskuteras.

- Jag var lite osäker på om jag skulle passa in i de sammanhangen. Det är ju många viktiga och högt uppsatta personer som man är i samma rum som. Bara under denna vecka har jag till exempel fått träffa två nobelpristagare! Däremot inser jag nu att min oro var obefogad och att alla är väldigt prestigelösa och nyfikna på min åsikt.

Högstadieläraren gav henne mod

Maja har alltid drömt om att få jobba med bilar och hade en matematiklärare på högstadiet som uppmuntrade hennes intresse för matematik. Det gjorde att hon stärkte sitt självförtroende och kände att hon vågade satsa på en teknisk utbildning.

- Jag brinner för att få fler att våga utbilda sig inom STEM-ämnena och vet hur viktigt det är att ha förebilder. Nu när jag är med i IVA så kan jag jobba ännu mer med att sprida budskapet kring hur kul det är att jobba med matematik.

Hon berättar att matematiken ofta ligger till grund, exempelvis för olika AI-verktyg, men att många inte vet om det eftersom det inte är något man kan se med blotta ögat. Nu är hon en del av ett av IVA:s temaråd som jobbar aktivt med att engagera barn i teknik och även hur utbildningarna på universitet kan kopplas samman med näringslivet.

- Genom mitt engagemang i IVA kan jag se hur det vi lär oss på civilingenjörs-programmet i teknisk matematik appliceras i verkligheten. Exempelvis inom energi- och fordonssektorn. Jag känner att min kunskap breddas och sätts i ett större sammanhang.

Att vara nörd är ascoolt

Maja berättar att hon och hennes klasskompisar brukar prata om nörduttrycket som ofta kommer upp när man pratar om matematiker. Hon menar att det snarare är tråkigt om man inte är lite nördig och säger att hon vill bredda bilden av att vara det.

Maja

Många har ju en förutfattad bild av att man är på ett visst sätt om man är en nördig matematiker och att det kan vara lite svårt att passa in. Jag vill visa att vi inte alls är några aliens. Vi är precis som alla andra och det är ascoolt att vara nörd!

Maja Odén Berggren

I vår väntar en utbytestermin i Wien för Majas del, något som hon verkligen ser fram emot.

- Även om campus har en stor blandning av människor från hela världen ska det bli jättekul att få plugga en hel termin utomlands!

Hon avslutar med att berätta om studentlivet i Växjö som hon upplever som prestigelöst, tryggt och utvecklande. Alla är väldigt öppna, vänliga och jordnära. Något som hon värdesätter.

- Det är fantastiskt att gå runt på campus och se alla nördar till lärare som älskar sitt jobb och som verkligen brinner för sitt ämne. Kanske blir det en akademisk karriär efter min civilingenjörsexamen. Men det får framtiden utvisa, säger Maja och ler.

Kungliga ingenjörsvetenskapsakademin

IVA är en systerakademi till Kungliga vetenskapsakademin och verkar för människans förmåga att bidra positivt till samhället genom teknisk och ekonomisk vetenskap. Studentrådet är en del av IVA och utöver det finns över 1000 ledamöter från hela Sverige och även från andra länder.

* Science, technology, engineering, and mathematics (STEM)