Tre män och tre hedersdoktorhattar

Ola Salo, Martin Tunström och Sverker Sörlin utses till hedersdoktorer vid Linnéuniversitetet

Fakulteterna för samhällsvetenskap, hälso- och livsvetenskap samt konst och humaniora har för 2025 utsett politiske chefredaktören Martin Tunström, idéhistorikern Sverker Sörlin och artisten Ola Salo till hedersdoktorer vid Linnéuniversitetet.

Fakulteten för samhällsvetenskap har utsett politiske chefredaktören och ledarskribenten Martin Tunström till hedersdoktor för att han, i sin publicistiska roll, satt både Kalmar och Kronobergs län på den politiska kartan. Tunströms nyanserade opinionsjournalistik, med en mycket hög grad av forskningsförankring, har därmed gett regionen runt Linnéuniversitetet en framskjuten plats i den nationella politiska debatten på ett unikt sätt.

– Vi är oerhört glada över att knyta Martin Tunström till oss som hedersdoktor på Linnéuniversitetet. Tunströms rika publicistiska gärning kännetecknas av välgrundade argument som bottnar i vetenskaplig kunskap och forskning som bedrivs på Linnéuniversitetet, bland annat i vår framstående kunskapsmiljö En ifrågasatt demokrati. Han är en självständig och stark röst i lokala, regionala och nationella frågor, med ett särskilt engagemang för Linnéregionen och Linnéuniversitetet, säger professor Daniel Alvunger, dekan för fakulteten för samhällsvetenskap (FSV).

Som en symbol för kreativ förmåga och social medvetenhet har fakulteten för konst och humaniora utsett artisten Ola Salo till hedersdoktor vid Linnéuniversitet. Ola Salo har med sitt artisteri satt ljuset på viktiga frågor om identitet och mänskliga rättigheter, samt utmanat gränserna för pop- och rockgenren både i Sverige och internationellt.

– Musik är en av våra äldsta konstformer. Musik för människor samman över gränser i tid och rum. Fakulteten för konst och humaniora är stolt över att knyta till sig Ola Salo som hedersdoktor. Salo har under sin mångåriga musikaliska gärning utforskat flera konstformer och med sina poetiska texter inspirerar han såväl studenter som lärare inom de konstnärliga och de humanistiska ämnena på vår fakultet. Genom det symfoniska musikstycket Linnaeus Rex har han också visat prov på att vår strävan att vara ett nyskapande regionalt förankrat lärosäte med vingar ut i den globala världen ligger rätt i tiden, säger docent Corina Löwe, prodekan vid fakulteten för konst och humaniora (FKH).

Fakulteten för hälso- och livsvetenskap har utsett Sverker Sörlin, professor i miljöhistoria vid Kungliga Tekniska Högskolan. Sverker Sörlin har genom sin mångfacetterade forskning inom miljö, klimat och hållbar utveckling bidragit till att förståelsen för människans påverkan och ansvar för att vända den negativa trenden fått både nationellt och internationellt erkännande.

– Sverker Sörlin har genom sin mångfacetterade forskning och litterära verksamhet starkt bidragit till att brett sprida en förståelse för hur vi människor påverkar miljön och klimatet. Trots att detta är komplicerade frågor har han ett unikt sätt att effektivt kommunicera hur hållbar utveckling är en utmaning som kräver både folkligt engagemang och insikt hos ekonomiska och politiska makthavare. Genom sina vetenskapliga texter och böcker samt medverkan i olika medier och samhällelig debatt är han en ledstjärna som ger viktig inspiration och vägledning för både bildning och tänkande kring hållbar utveckling, säger professor Jarone Pinhassi vid fakulteten för hälso- och livsvetenskap (FHL).

Pressbilder

Högupplösta bilder för nedladdning, klicka på respektive namn

Ola Salo, Fotograf: Julio Chang
Martin Tunström, Fotograf: Jonas Engman

Sverker Sörlin, Fotograf: Erik Abel (Bilderna tagna till boken ”Snö - En historia”, Volante ) 

Fullständiga motiveringar