Ny bok om barn och ungas livsvillkor i dagens Sverige
En ny tvärvetenskaplig antologi riktar ljuset på en grupp som har hamnat i fokus i de senaste årens rättspolitik: barn och unga. Dennis Martinsson, lektor i straffrätt vid Linnéuniversitetet, är en av bokens redaktörer.
Tillkomsten av antologin ”Sammanhållning eller splittring? Olikgörande av barn och unga i samtidens Sverige” har sin bakgrund i en utveckling som skett i närtid. De senaste åren har en rad politiska reformer föreslagits som på olika sätt berör barn och unga.
– Under 2019 kom exempelvis flera politiska förslag som smälte samman migrationspolitik med straffrätt och barnavård som flera forskare menade var problematiskt. Ungefär samtidigt blev barnkonventionen lag i Sverige, där tanken var att stärka barns rättigheter och ungas position i samhället. Arbetet med den nyutkomna antologin tog fart i samband med valrörelsen 2022, då förslag presenterades som återigen riskerade att barns rättigheter hamnade i skymundan, säger Dennis Martinsson.
Ger nyanserad bild
Den nya antologin fokuserar på den här dubbla utvecklingen. Boken handlar om frågor som rör barn och unga, särskilt de som lever och verkar i förorter, och hur de senaste årens rättspolitik träffar dem och deras miljöer. Boken samlar 19 forskare från olika akademiska discipliner. I boken medverkar forskare inom sociologi, juridik, kulturgeografi, teatervetenskap, socialt arbete, kriminologi, socialantropologi, statsvetenskap, barn- och ungdomsvetenskap samt nordiska språk.
– Det tvärvetenskapliga greppet gör det möjligt att ge en nyanserad bild av hur politiska förslag och beslut påverkar barn och unga. Genom att diskutera frågor om integration och migration, brott och straff, ökad social kontroll och tvång, språk och identitet utifrån olika perspektiv bidrar boken till en större berättelse om välfärdsstaten. Sedda tillsammans säger antologin därför något om den svenska välfärdsstaten och hur den förändrats, säger Dennis Martinsson.
Aktuella samhällsfrågor
För att ringa in bokens teman inleder bokens tre redaktörer, Daniel Hedlund, Dennis Martinsson och Kavot Zillén, med att skissa de grova dragen bakom den polarisering och politisering som skett av barns integration och välfärd. Samtidigt är det en konsekvens av en längre tids samhällsutveckling.
– En tanke med boken är att titta närmare på frågor som är heta här och nu. Till exempel behandlas den så kallade angiverilagen, det vill säga en lag som skulle tvinga personer som arbetar på myndigheter att rapportera papperslösa barn till Migrationsverket. Även förslaget att införa ungdomsfängelser, alltså en särskilt avdelning på fängelser för de mellan 15–17 år, uppmärksammas. En annan het fråga är den om mottagnings- och integrationspolitiken i förhållande till bostadsfrågan. Också frågor om språkpolitik uppmärksammas i boken.
– I boken finns flera bidrag som visar hur den sociala kontrollen ökar i samhället, både vad gäller straffrättsliga åtgärder och socialrättsliga åtgärder. Trenden verkar vara tydlig: en ökad social kontroll har skett av vissa barn och unga. Och den trenden förefaller tillta i styrka, säger Dennis Martinsson.
Mer information:
”Sammanhållning eller splittring? Olikgörande av barn och unga i samtidens Sverige” ges ut av Jure förlag och går att läsa gratis i sin helhet här.