Studenter samtalar

Ny kurs i socialt arbete ska stärka det brottsförebyggande arbetet i kommunerna

Sociala insatser och socialarbetare har nyckelfunktioner i kommunernas brottsförebyggande arbete. En ny kurs vid Linnéuniversitetet bidrar med viktig kompetens i en tid då brottsligheten har ändrat karaktär.

Kursen ”Brottsprevention: kunskapsbaserad praktik för att motverka och bryta ungas och vuxnas brottslighet” riktar sig främst till studenter under utbildning på socionomprogrammet och praktiskt verksamma socialarbetare, men även till en bredare målgrupp.

– Vi välkomnar även studenter och yrkesverksamma från andra utbildningsbakgrunder och funktioner där brottsförebyggande uppgifter och sociala insatser ingår. Det kan exempelvis handla om poliser som vill fördjupa sig inom dessa frågor, om personer med strategiska uppgifter inom brottspreventionen, om sådana som har sin anställning inom bostadsbolag, idéburna organisationer eller inom offentlig verksamhet, säger Torbjörn Forkby, professor i socialt arbete och kursansvarig.

Att förstå brottslighet på ett mångdimensionellt sätt
Innehållet i kursen är uppbyggt i tre block som kombinerar teori med praktiska frågor. I det första behandlas preventiva insatser som avser att minska risken för att barn och unga utvecklar ett riskbeteende och kriminalitet. Det andra blocket fokuserar på hur brottsligheten ska kunna brytas på invid- och samhällsnivå. Det tredje handlar om rehabiliterande insatser som avser att stödja motståndskraft och resurser som minskar risk för fortsatt brottsligheten.

– Kursen ger en samlad nyckelkompetens om hur ett kunskapsbaserat brottsförebyggande arbete kan bedrivas idag. En sådan kompetens krävs för att skapa en grund för det preventiva arbetet som är stabil idag, men som också förbättras genom lärande över tid, avslutar Torbjörn.

Brottsprevention: kunskapsbaserad praktik för att motverka och bryta ungas och vuxnas brottslighet,15 hp, startar vårterminen 2025. Sök senast 15 oktober.