Uråldriga ledtrådar funna för livets barndom på jorden
En ny forskningsstudie ledd av Linnéuniversitetet presenterar nyckelbevis för de äldsta livsformerna på jorden. I stenprover från Sydafrika kunde forskarna hitta bevis på en förvånansvärt komplex biologisk kolcykel, etablerad redan för 3.42 miljarder år sedan. Komplexa mikrobiella samhällen var bevisligen redan etablerade vid denna tid.
Mikroorganismer representerar de tidigaste livsformerna på vår planet. Rekonstruktioner av tidigt liv bygger dock ofta på fragmentariska och omdiskuterade fynd. Det är fortfarande inte känt var och hur livet uppstod och när mikrobiella samhällena diversifierades.
Ett internationellt forskarlag lett av Linnéuniversitetet och Göttingens universitet (Tyskland) rapporterar nya pusselbitar för hur tidiga ekosystem diversifierades. Forskarna undersökte 3.42 miljarder år gamla bergarter i Barbertons grönstensbälte i Sydafrika och hittade bevis för olika mikrobiella metabolismer, involverade i en uråldrig biologisk kolcykel.
– Resultaten öppnar ett fönster mot de tidigaste ekosystemen på jorden. Vi kunde inte föreställa oss att vi skulle hitta spår av så olika metabolismer. Det var som att hitta nålen i höstacken, säger artikelns försteförfattare Manuel Reinhardt från Linnéuniversitetet/Göttingens universitet.
I välbevarat kolrikt material och associerade mineralkristaller fanns kemiska ”fingeravtryck” för flera olika mikroorganismer, sådana som tar energi från solljus, sulfat, metan och/eller acetat. Dessa spektakulära fynd visar att ekosystemen bestod av komplexa mikrobsamhällen redan då.
Genom att identifiera och analysera kolpartiklar inne i sulfidmineral från jordens barndom kunde forskarna hitta nya bevis för hur komplexa livsformer som samsades på jorden redan vid denna livets gryningstid på vår planet.
– När man jobbar med prover från det allra äldsta livet på jorden är det viktigt att ha bevis från flera olika tekniker och material att backa upp sina modeller med, och det har vi i denna studie, lägger Henrik Drake docent vid Linnéuniversitetet och forskningsledare för studien till.
Studien publicerades i Precambrian Research i januari 2024.
- Forskningsartikeln i sin helhet: https://doi.org/10.1016/j.precamres.2024.107289